www.sp.nl/justitie

Homepage SPSlash Justitie

Zoeken in /justitie

/justitie :: onze mensen

Meer info over Nine Kooiman

Nine Kooiman

Meer info over Sharon Gesthuizen

Sharon Gesthuizen

Meer info over Michiel van Nispen

Michiel van Nispen

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Aïsha Akhiat
Christel Wiskerke
SP.nl/justitie

Gevangenissen sluiten is niet slim

Het besluit van staatssecretaris Albayrak van Justitie om vier minder beveiligde gevangenissen te sluiten maakt Nederland onveiliger. Daarnaast is het onverantwoord om in tijden van grote begrotings-tekorten goedkopere cellen te sluiten en duurdere open te houden.


Krista van Velzen is SP-Kamerlid voor de SP, Bert Koops is voorzitter van de Groepsondernemingsraad van het Gevangeniswezen, Fred Teeven VVD-Kamerlid.

Ruim 70% van alle volwassenen die in de gevangenis zijn beland, valt weer in herhaling. Dat is een groot probleem. Dat erkent ook dit kabinet. De recidive moet stevig verminderd worden.

Hoewel de werkdruk nu al te hoog is zal deze met de plannen van Albayrak de komende tijd alleen maar toenemen. Daarnaast wil zij een aantal open en half open inrichtingen sluiten omdat veel cellen leeg staan. Juist deze inrichtingen zijn bijzonder belangrijk bij het resocialiseren van gedetineerden en dus het verminderen van de recidive. Dit is aangetoond in diverse wetenschappelijke onderzoeken. De gedetineerde kan vanuit inrichtingen als bijvoorbeeld Bankenbosch in Veenhuizen, Maashegge in Overloon en de beperkt beveiligde inrichting in Doetinchem werken en studeren buiten de gevangenis. De laatste maanden van de gevangenisstraf staan in het teken van terugkeer naar de maatschappij, vinden van werk, woning en een sociaal netwerk. Het is van groot belang dat de scherpe overgang tussen de cel en de vrije maatschappij opgeheven wordt en gedetineerden de kans krijgen te werken aan een positieve terugkeer.

Beperkt en zeer beperkt beveiligde inrichtingen helpen recidive voorkomen. Juist deze gevangenissen sluiten is kortzichtig, duur en maakt de maatschappij onveiliger. Het zou wijs zijn als Albayrak die recidive stevig zegt te willen bestrijden, terugkeert op dit besluit.

Dit artikel verscheen in de tweede week van september in enkele regionale dagbladen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top