www.sp.nl/justitie

Homepage SPSlash Justitie

Zoeken in /justitie

/justitie :: onze mensen

Meer info over Nine Kooiman

Nine Kooiman

Meer info over Sharon Gesthuizen

Sharon Gesthuizen

Meer info over Michiel van Nispen

Michiel van Nispen

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Aïsha Akhiat
Christel Wiskerke
SP.nl/justitie

/justitie :: Nieuws

‘Verontruste AIVD’ers zijn welkom in Tweede Kamer’

21-08-2013 Ronald van Raak nodigt de verontruste medewerkers van de AIVD uit om naar de Tweede Kamer te komen. Zij vrezen dat door de bezuinigingen de veiligheid van ons land in gevaar kan komen. Het parlement kan volgens hem niet vertrouwen op de geruststellende woorden van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Op 11 september houdt de Tweede Kamer op initiatief van de SP een hoorzitting over de bezuinigingen bij de AIVD.

> Lees verder…

‘Nederland moet haar burgers beschermen tegen Big Brother Amerika’

08-06-2013 ‘Amerikaanse spionnen die tegen de wens van onze regering in Nederland mensen in de gaten houden; Amerikaanse bedrijven die in strijd met onze wet gegevens van Nederlanders doorgeven; een Amerikaanse geheime dienst die meekijkt als Nederlanders gebruik maken van internet. Het lijkt erop dat de Nederlandse regering de zeggenschap over de privacy van Nederlandse burgers volledig uit handen heeft gegeven. Daarmee schiet onze regering ernstig tekort bij een van haar meest fundamentele taken.’ Dat zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak in reactie op het nieuws dat de Amerikaanse geheime dienst NSA al jarenlang gegevens verzamelt van Nederlanders die Google, Facebook, Youtube, Apple, Microsoft, Yahoo, Paltalk, AOL of Skype gebruiken.

> Lees verder…

Van Raak wil onderzoek politieke activiteiten AIVD

05-06-2011 SP-Kamerlid Ronald van Raak wil een onafhankelijk onderzoek naar de politieke activiteiten van de veiligheidsdiensten. Aanleiding zijn de onthullingen van spion Paul Kraaijer die 25 jaar lang een leidende rol vervulde bij allerlei linkse actiegroepen. De spion was medeorganisator van gewelddadige acties. Ook was hij actief als journalist. Dat onderzoek kan worden uitgevoerd door de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

> Lees verder…

‘Dood Bin Laden heeft vooral symbolische betekenis’

02-05-2011 ‘Met de dood van Osama bin Laden is een belangrijk symbool van het terrorisme weggevallen. Ik kan me de blijdschap van veel Amerikanen goed voorstellen. Aan de andere kant moeten we afwachten wat dit betekent voor de strijd tegen het terrorisme’, aldus Kamerlid Harry van Bommel. ‘Er zijn immers vele groepen die aan Al Qaida verwant zijn of onder die naam opereren.’

> Lees verder…

Omstreden wet inlichtingendiensten ingetrokken

08-11-2010 Het kabinet-Rutte heeft een omstreden wet, die de inlichtingen- en veiligheidsdiensten nieuwe bevoegdheden zou moeten geven, ingetrokken. De behandeling van de wet, die al door de Tweede Kamer was aangenomen, duurde in de Senaat al meer dan twee jaar. Daar waar in de Tweede Kamer alleen SP en GroenLinks tegen de wet waren, liet in de Eerste Kamer een brede meerderheid zich bijzonder kritisch uit over de voorstellen van de regering.

> Lees verder…

AIVD moet afluisteren blijven melden

09-04-2010 Ronald van Raak eist van minister Hirsch Ballin dat de veiligheidsdiensten verplicht blijven te melden dat zij mensen hebben afgeluisterd. Hirsch Ballin wil deze zogeheten notificatieplicht afschaffen omdat het teveel werk zou zijn voor de AIVD. “Dat is natuurlijk zot,” zegt Van Raak. “Het is onder strikte voorwaarden toegestaan om mensen af te luisteren, zoals de wettelijke plicht om mensen hiervan achteraf op de hoogte te brengen. Vervolgens houdt de AIVD zich niet aan de wet. En dan zouden we die plicht om te melden nu gaan afschaffen? Ik dacht het niet, dat is een beloning voor slecht gedrag. Misschien moet de AIVD maar eens wat minder af gaan luisteren.”

> Lees verder…

Geautomatiseerde bodyscan goed middel voor veilig vliegen

30-12-2009 “Het invoeren van de geautomatiseerde bodyscan is een goed middel om vliegen veiliger te maken.” dat zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak. “Met een bodyscan die door de computer wordt uitgevoerd, wordt voorkomen dat de privacy van mensen in het geding is. Enkel wanneer de computer alarm slaat komt er dan een menselijk oog aan te pas, en daar lijkt mij niets mis mee. Veiligheid staat voorop.”

> Lees verder…

Van Raak wil opheldering over spionage Marokko

15-09-2008 SP-Kamerlid Ronald van Raak wil opheldering van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) over een Rotterdamse agent die geheime informatie zou hebben doorgespeeld aan de Marokkaanse geheime dienst. Het zou gaan om informatie over radicaliserende Marokkanen in Nederland. Van Raak wil weten welke diplomatieke stappen de regering heeft ondernomen tegen Marokko. Bovendien wil hij weten of politieagenten vaker onderwerp zijn van spionageactiviteiten van andere landen.

> Lees verder…

Iedereen potentieel terrorist in ogen VS

04-06-2008 SP-Kamerlid Jan de Wit vindt het belachelijk dat iedere Nederlander die zonder visum naar de VS reist zich vanaf volgend jaar 72 uur voor vertrek via internet moet registreren. De Wit noemt de regeling een nieuwe verkapte visumplicht en vraagt zich af welke gegevens de Amerikanen exact willen hebben van reizigers.

> Lees verder…

Geen vrijbrief voor AIVD en MIVD

04-10-2007 SP, CDA, VVD en GroenLinks geven PvdA-minister Ter Horst geen vrijbrief om personen en organisaties te verplichten informatie te leveren aan de veiligheidsdiensten. Dat werd duidelijk na de behandeling van een wetswijziging op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De Tweede Kamer wil beslissen welke organisaties informatie moeten leveren en om welke informatie dat gaat. Volgens SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak is voorkomen dat de informatieverzameling van de diensten niet meer democratisch kan worden gecontroleerd.

> Lees verder…

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top