www.sp.nl/justitie

Homepage SPSlash Justitie

Zoeken in /justitie

/justitie :: onze mensen

Meer info over Nine Kooiman

Nine Kooiman

Meer info over Sharon Gesthuizen

Sharon Gesthuizen

Meer info over Michiel van Nispen

Michiel van Nispen

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Aïsha Akhiat
Christel Wiskerke
SP.nl/justitie
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Velzen: geen afbraak dagprogramma gevangenissen

07-04-2010 • De afbraak van het dagprogramma in de gevangenissen is slecht voor de veiligheid in de samenleving. Dit vindt SP-Kamerlid Krista van Velzen. Daarom eiste zij woensdag in een debat met demissionair minister Hirsch Ballin (Justitie) dat onderdelen van het dagprogramma zoals het verrichten van arbeid en het ontvangen van bezoek van familie gegarandeerd blijven.

Van Velzen: “Het dagprogramma voor gedetineerden begint steeds meer op een treiterregime te lijken. Het bezoek voor gedetineerden moet zich gaan melden om 7.30 uur ’s ochtends. Wat is hier het nut van? Daarnaast wordt aan behandeling en resocialisatie nog steeds te weinig tijd besteed. Dit wordt nog erger als er nog meer wordt gehakt in het dagprogramma. Met de huidige aanpak wordt het haast onmogelijk om weer fatsoenlijke burgers te creëren in de bajessen. Het is enorm kortzichtig om hier tot op de laatste cent bezuinigingen uit te persen.”

Van Velzen maakt zich ook zorgen over het personeel. “Het personeel wordt verder uitgeknepen. Ze rennen van hot naar her en moeten het met minder mensen meer doen. Het is ‘stopwatch-beveiliging’ geworden, tot op de minuut wordt geregistreerd hoe lang men bezig is met bepaalde werkzaamheden. Volgens het SP-Kamerlid is dit demotiverend voor het personeel, maar ook funest voor het heropvoeden van gedetineerden. “Er hoeft maar iets te gebeuren of de activiteiten vallen uit. Dat geldt vooral voor de arbeid. Ik heb liever dat gevangenen stevig aan het werk worden gezet dan dat ze zitten te niksen achter de deur.”

Ook over het ontmoedigen van bezoek is Van Velzen niet te spreken. “Het lijkt een ‘bezoek-me-niet-regime te zijn geworden. Het bezoek wordt afgeschrikt met onmogelijke en steeds wisselende tijden. Ik heb niets tegen soberheid in de gevangenissen, maar dit lijkt getreiter. Het zijn kleine bezuinigingen op de korte termijn, die op de langere termijn de samenleving niets goeds zullen brengen. Ik roep de minister op iets verder te kijken dan zijn demissionaire regeerperiode lang is.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top