www.sp.nl/justitie

Homepage SPSlash Justitie

Zoeken in /justitie

/justitie :: onze mensen

Meer info over Nine Kooiman

Nine Kooiman

Meer info over Sharon Gesthuizen

Sharon Gesthuizen

Meer info over Michiel van Nispen

Michiel van Nispen

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Aïsha Akhiat
Christel Wiskerke
SP.nl/justitie
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

‘Bezuinigingen brandweer zijn gevaarlijk’

27-01-2010 • SP-Kamerlid Ronald van Raak wil niet dat PvdA-minister Ter Horst bezuinigt op de brandveiligheid in Nederland. De minister wil toestaan dat brandweerauto's uitrijden met minder brandweerlieden. Ook wil zij een einde maken aan de landelijke afspraken over aanrijtijden voor de brandweer. "Door deze bezuiniging nemen we onverantwoorde risico’s met de veiligheid van mensen. Brandweermannen moeten met voldoende mensen op pad, om zo snel mogelijk mensenlevens te kunnen redden. Niets meer, en niets minder." aldus van Raak.

Een zogenoemde tankspuitwagen van de brandweer rukt nu uit met zes personen: één chauffeur, één commandant en vier brandweerlieden. Als experiment wil Ter Horst het aantal personen terugbrengen tot vier. Van Raak: "Stel de brandweer komt bij een brandend huis en er blijkt nog iemand binnen te zijn. Dan zou de brandweer of een enorm risico moeten nemen door met twee man naar binnen te gaan, of een extra voertuig moeten oproepen. Dat laatste duurt weer 6 tot 8 minuten. Dat kan het verschil zijn tussen leven en dood."

Minister Ter Horst wil ook de landelijke aanrijtijden voor de brandweer loslaten, waardoor het in sommige regio’s langer gaat duren voor de brandweer komt. Van Raak: "Die tijden hebben we niet voor niets vastgesteld. De brandweer moet gewoon in heel Nederland op tijd komen zodat zij levens kan redden. De voorstellen van de minister zijn een omfloerste manier om te bezuinigen op de brandweer en dat is heel gevaarlijk."

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top