www.sp.nl/justitie

Homepage SPSlash Justitie

Zoeken in /justitie

/justitie :: onze mensen

Meer info over Nine Kooiman

Nine Kooiman

Meer info over Sharon Gesthuizen

Sharon Gesthuizen

Meer info over Michiel van Nispen

Michiel van Nispen

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Aïsha Akhiat
Christel Wiskerke
SP.nl/justitie
Foto: ANP
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Onderzoek SP: Onveiligheid in gevangenissen neemt toe

08-06-2009 • De helft van het gevangenispersoneel is zich de laatste jaren onveiliger gaan voelen op de werkvloer. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een onderzoek onder gevangenispersoneel van SP-Kamerlid Krista van Velzen. “De eerste tussenstand van mijn onderzoek bevestigt mijn idee dat het niet goed gaat. Agressie en geweld worden erger en slechts 25% van het gevangenispersoneel vindt dat men voldoende mogelijkheden heeft de taak binnen de gevangenis goed uit te oefenen. De jarenlange bezuinigingen eisen hun tol,” aldus van Velzen.

Krista van VelzenDe enquête onder het gevangenispersoneel is inmiddels door ruim 300 mensen teruggestuurd. 59% van het gevangenispersoneel vindt dat agressie en geweld van gedetineerden naar personeel de laatste jaren erger is geworden. Een deel van het geweld wordt veroorzaakt door meer personen op één cel. Op de vraag of de onveiligheid binnen de inrichting is toegenomen door meer personen op een cel antwoordt 63% van het personeel volmondig ja. Van deze groep heeft de helft zelf wel eens een onveilige situatie ervaren vanwege meerpersoonscelgebruik.

Van Velzen is nooit voorstander van meer personen op een cel geweest: “Ik heb liever niet dat mensen gefrustreerd de gevangenis uitkomen. Voor het personeel is meerpersoonscelgebruik ook niet goed, dat blijkt weer uit dit onderzoek. Zeker in tijden van leegstand moeten mensen weer een eigen cel krijgen.”

Het SP-Kamerlid wordt in deze opvatting gesteund door 89% van de mensen die de enquête al hebben ingevuld. “Ik hoop dat Staatssecretaris Albayrak luistert naar het personeel en ervoor zorgt dat we het cellenoverschot gebruiken om iedereen weer een eigen cel te geven,” aldus Van Velzen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top