www.sp.nl/justitie

Homepage SPSlash Justitie

Zoeken in /justitie

/justitie :: onze mensen

Meer info over Nine Kooiman

Nine Kooiman

Meer info over Sharon Gesthuizen

Sharon Gesthuizen

Meer info over Michiel van Nispen

Michiel van Nispen

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Aïsha Akhiat
Christel Wiskerke
SP.nl/justitie
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

'PvdA draait hervorming Raad van State de nek om'

29-01-2009 • Door een gigantische draai van de PvdA gaat een belangrijke hervorming van de Raad van State niet door. De PvdA trok donderdag tijdens een Kamerdebat haar eigen voorstel in, dat op termijn een einde maakt aan de dubbele petten bij de Raad van State. SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit is zeer teleurgesteld: “Hier lag een grote kans om aan de schijn van partijdigheid bij de Raad van State een eind te maken. Het is onbegrijpelijk dat de PvdA haar eigen voorstel nu om zeep helpt.”

In het al jarenlang durende debat in de Tweede Kamer voerde aanvankelijk jurist Aleid Wolfsen het woord voor de PvdA. Die vond samen met de VVD dat nieuwe leden van de Raad van State óf adviseur van de regering moet zijn, óf hoogste bestuursrechter. De huidige leden zouden dan nog steeds beide taken mogen blijven uitoefenen. De SP vindt dit niet ver genoeg gaan en wil dat er aan de onwenselijke situatie dat iemand zowel adviseur als rechter is, per direct een einde wordt gemaakt.

Onder druk van de coalitie bond de PvdA bij het afsluitende Kamerdebat in. Jan de Wit: “Het voorstel van de PvdA ging mij niet ver genoeg, maar was een duidelijke verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Maar nu Wolfsen geen Kamerlid meer is voor de PvdA, vindt die partij blijkbaar ineens iets heel anders. Ze hebben zich onder druk laten zetten door het kabinet en het CDA. Dat is echt jammer, hier lag nu een kans om een probleem op te lossen dat al jaren speelt. Aan de schijn van partijdigheid bij de hoogste rechter komt nu weer geen einde. Met dank aan de PvdA.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top