www.sp.nl/justitie

Homepage SPSlash Justitie

Zoeken in /justitie

/justitie :: onze mensen

Meer info over Nine Kooiman

Nine Kooiman

Meer info over Sharon Gesthuizen

Sharon Gesthuizen

Meer info over Michiel van Nispen

Michiel van Nispen

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Aïsha Akhiat
Christel Wiskerke
SP.nl/justitie
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Velzen: Nu doorpakken met overdracht buitenlandse gevangenen

17-07-2008 • SP-Kamerlid Krista van Velzen is blij dat Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen een principe-akkoord heeft bereikt over Nederlandse gevangen in Peruaanse gevangenissen. Zij mogen waarschijnlijk binnenkort hun straf in Nederland uitzitten. Het Kamerlid, dat onlangs in Peru is geweest om de situatie ter plekke te bekijken en gedetineerden te spreken, hoopt dat de minister haast maakt om ook afspraken met andere landen te maken. “Nederlanders die in het buitenland in de fout zijn gegaan moeten we niet in de steek laten. Vanuit humanitair oogpunt, de omstandigheden zijn echt schrijnend, maar ook vanuit het oogpunt van resocialisatie na de straf.”

Krista van VelzenPeru heeft sinds kort wetgeving die het mogelijk maakt buitenlandse gedetineerden naar hun eigen land terug te sturen. Nederland gaat hierover binnenkort afspraken maken, zo hebben minister van Buitenlandse Zaken Verhagen en zijn Peruaanse collega afgesproken. In Peru zitten 108 Nederlanders gevangen, bijna allemaal voor drugsdelicten. Krista van Velzen stelde een aantal malen Kamervragen over de mogelijkheid om in Peru gedetineerde Nederlanders hun straf in Nederland uit te laten zitten en reisde ook naar Peru om de situatie ter plaatse zelf te bekijken. “De levensomstandigheden in gevangenissen, zoals in dit geval in Peru, zijn zeer moeilijk, gevaarlijk en een gevaar voor de gezondheid. De omstandigheden zijn dusdanig dat je het niemand toewenst, maar daar hebben we nu eenmaal geen zeggenschap over. Idealiter zou iedere Nederlander in eigen land de straf ondergaan, nog even los van de vraag welke straf voor welk delict dat zou moeten zijn," aldus Van Velzen.

Een ander aspect waarom Van Velzen het belangrijk vindt dat er zo snel mogelijk afspraken worden gemaakt met andere landen, zoals bijvoorbeeld Indonesië en de Dominicaanse Republiek, is de resocialisatie van de gedetineerden. In Peru komen Nederlanders wel vervroegd vrij voor resocialisatie, maar mogen niet het land uit. Ze moeten dus resocialiseren in een land waar ze niet zullen blijven. “Na het uitzitten van de straf komt een Nederlander toch in de samenleving terecht, en daar moet deze toch op voorbereid worden. Dat doe je natuurlijk het beste dicht bij huis, re-integreren wordt anders wel erg lastig. Resocialiseren in eigen land is belangrijk,” aldus van Velzen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top