www.sp.nl/justitie

Homepage SPSlash Justitie

Zoeken in /justitie

/justitie :: onze mensen

Meer info over Nine Kooiman

Nine Kooiman

Meer info over Sharon Gesthuizen

Sharon Gesthuizen

Meer info over Michiel van Nispen

Michiel van Nispen

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Aïsha Akhiat
Christel Wiskerke
SP.nl/justitie
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Gesthuizen: 'Commissie desnoods terug van reces vanwege computervirus'

10-08-2012 • SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen maakt zich ernstig zorgen over de internetaanvallen uit het buitenland op Nederlandse computers. Het land werd de afgelopen dagen opgeschrikt door het computervirus Dorifel. Enkele duizenden computers raakten tot dusver besmet. Gesthuizen heeft minister Opstelten met spoed om een brief gevraagd.

Sharon Gesthuizen'Dit dreigt aardig uit de hand te lopen. En het is duidelijk dat we onvoldoende voorbereid waren: het virus kreeg de kans om binnen te dringen bij talloze gemeenten en overheidsdienstverleners. Kwalijk,' aldus het SP-Kamerlid. Omdat er op internationaal niveau nauwelijks afspraken zijn gemaakt over dergelijke cyberaanvallen is het op dit moment zoeken naar een gepaste reactie. Vanuit de wereld van ICT-beveiliging klinkt de roep om harder optreden. Gesthuizen kan zich daarbij veel voorstellen. 'Natuurlijk kunnen we niet gaan zitten wachten tot men in het buitenland een keer in actie komt. Als de schade te groot is dan moet Nederland zelf optreden: servers van waaruit deze virussen worden verspreid platleggen desnoods. Ook als ze in het buitenland staan.'

De SP wil van de minister van Veiligheid en Justitie weten wat de schade op dit moment is en wat de minister doet om erger te voorkomen. 'Wat mij betreft komt de vaste kamercommissie Veiligheid en Justitie volgende week bij elkaar als de situatie escaleert. Reces of niet,' aldus Gesthuizen. Vrijdagochtend meldde het Nationaal Cyber Security Centrum dat het virus waarschijnlijk onder controle is, maar dat nieuwe infecties niet kunnen worden uitgesloten. Er zouden al varianten van het virus rondwaren.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top