www.sp.nl/justitie

Homepage SPSlash Justitie

Zoeken in /justitie

/justitie :: onze mensen

Meer info over Nine Kooiman

Nine Kooiman

Meer info over Sharon Gesthuizen

Sharon Gesthuizen

Meer info over Michiel van Nispen

Michiel van Nispen

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Aïsha Akhiat
Christel Wiskerke
SP.nl/justitie
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Gesthuizen verheugd over uitbreiding spreekrecht slachtoffers

10-07-2012 • SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is blij dat het spreekrecht voor slachtoffers in strafzaken eindelijk is uitgebreid. Per 1 september krijgen ook wettelijk vertegenwoordigers van kinderen die slachtoffer zijn geworden van een misdrijf spreekrecht in de rechtszaal.

'Al in november 2009 werd een motie van de SP aangenomen, waarin is gepleit voor uitbreiding van het spreekrecht. Ik ben blij dat nu eindelijk is geregeld dat ook ouders namens hun kind mogen spreken, als het zelf niet kan vertellen welke impact een misdrijf heeft op hun leven. In de Amsterdamse zedenzaak werd al duidelijk hoe ongelooflijk belangrijk dit is.' Afgelopen maart bepaalde de Amsterdamse rechtbank al dat de ouders van de slachtoffers van Robert M. hun spreekrecht mochten behouden. De rechtbankvoorzitter stelde immers dat de schade aan het kind ook schade aan de ouders betekent.

'Met de uitvoering van het SP-plan is een goede eerste stap gezet om de positie van het slachtoffer in het strafproces te verbeteren. Slachtoffers en nabestaanden krijgen echter nog steeds te weinig aandacht, er is dus nog een wereld te winnen.' Vorige week bracht Gesthuizen ook haar slachtoffernotitie naar buiten, waarin wordt gepleit voor een betere hulp en ondersteuning aan slachtoffers in het strafproces.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top