www.sp.nl/justitie

Homepage SPSlash Justitie

Zoeken in /justitie

/justitie :: onze mensen

Meer info over Nine Kooiman

Nine Kooiman

Meer info over Sharon Gesthuizen

Sharon Gesthuizen

Meer info over Michiel van Nispen

Michiel van Nispen

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Aïsha Akhiat
Christel Wiskerke
SP.nl/justitie
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Kabinet steunt SP: Onderzoek naar sekten in Nederland

07-09-2011 • Minister Opstelten van Veiligheid gaat onderzoeken welke sekten in Nederland actief zijn en of zij zich houden aan de wet. Dat bleek tijdens een debat dat op initiatief van SP-Kamerlid Ronald van Raak werd gehouden over de sekte Miracle of Love. Ook wordt de wet aangepast, zodat sekten die hun leden onder grote psychologische druk zetten beter kunnen worden aangepakt. Bovendien komt er een meldpunt waar slachtoffers, vrienden en familie misbruik kunnen melden.

Ronald van RaakVan Raak: ‘Het SBS6-programma Undercover in Nederland liet begin dit jaar op aangrijpende wijze zien hoe Miracle of Love kwetsbare mensen misbruikt. Leden worden onder grote psychologische druk gezet en geïsoleerd van familie en vrienden. Mensen mogen niet slapen en moeten naakt ronddansen. Het doel van deze sekte is geld. Tot nu toe kunnen politie en justitie onvoldoende optreden tegen dit soort sekten. Slachtoffers en familie, die hun geliefden verliezen, weten niet waar ze met hun verhaal naar toe moeten. Ik ben blij dat de Kamer niet accepteert dat in Nederland mensen het slachtoffer worden van deze geldwolven.’

Het onderzoek naar sekten zal worden uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) onderzoekscentrum WODC van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Bij Meld Misdaad Anoniem zal een speciaal meldpunt worden ingericht voor misbruik door sekten.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top