www.sp.nl/jeugd

Homepage SPSlash Jeugd

Zoeken in /jeugd

/jeugd :: onze mensen

Meer info over Nine Kooiman

Nine Kooiman

Meer info over Tjitske Siderius

Tjitske Siderius

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

SP.nl/jeugd
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Jongeren in de knel door zorgpremie

30-03-2011 • SP-Kamerlid Nine Kooiman heeft het kabinet gevraagd de benarde positie van jongeren die net 18 geworden zijn, snel te verbeteren. Na hun verjaardag moeten ze zelf de zorgverzekeringspremie gaan betalen, terwijl studiefinanciering soms nog drie maanden op zich laat wachten. ‘Kinderen – of hun ouders – kunnen zo fors in de problemen komen. Het vorige kabinet zou naar een oplossing gaan zoeken, hoog tijd dat dit kabinet dit probleem oplost’, aldus Kooiman.

Nine KooimanKooiman heeft samen met andere SP-Kamerleden vragen aan het kabinet gesteld, waarin herinnerd wordt aan de beloftes van oud-minister Ab Klink van Volksgezondheid. Die zegde na vragen van de SP eerder toe dat hij er alles aan zou doen om te voorkomen dat jongeren in de problemen zouden komen.

Kooiman: ‘Maar nog steeds bereiken ons verhalen dat jongeren tussen wal en schip vallen. De kinderbijslag stopt, maar ze moeten nog drie maanden wachten tot ze studiefinanciering krijgen. Nog erger is het wanneer jongeren in de jeugdzorg zitten. Die zorg stopt vaak op je achttiende, daarna moet je zelfstandig gaan wonen. Veel van deze jongeren kunnen niet terugvallen op hun ouders. Zo stapelt zich probleem op probleem. Dit terwijl het zo makkelijk kan worden voorkomen: geef jongeren meteen als ze 18 worden studiefinanciering of zorg ervoor dat de studiefinanciering ingaat op het moment dat iemand zelf zijn zorgverzekering moet gaan betalen. Hoe dan ook, dit probleem kan – en moet dus – snel opgelost worden.’

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top