www.sp.nl/jaspervandijk

Homepage SPSlash Jasper van Dijk
sp.nl/Jasper van Dijk

Van Dijk: 'Red leerlingen uit klauwen van megaschool Amarantis'

28-03-2012 • De leerlingen die les krijgen op de scholen van het Amarantis-schoolbestuur, mogen geen slachtoffer worden van het gevoerde wanbeleid. Dat zei SP-Kamerlid Jasper van Dijk woensdag bij een actie voor het behoud van het Wibautcollege, één van de vele Amarantis-scholen. Donderdag dient Van Dijk een motie in waarin hij minister Van Bijsterveldt oproept om het onderwijs van alle 30.000 leerlingen te garanderen.

Het voormalige bestuur van Amarantis – met 30.000 leerlingen en 3.000 leraren – heeft de organisatie met een schuld van 50 tot 100 miljoen euro opgezadeld. Het voortbestaan van de scholen is daarom hoogst onzeker. De schulden werden veroorzaakt door financieel wanbeleid, waaronder megalomane bouwprojecten. Het oud-bestuur huurde ook een kantoor op de Amsterdamse Zuidas.

Jasper van Dijk

Van Dijk wil een eind maken aan dit onderwijs-debacle. Het is het zoveelste voorbeeld van doorgeslagen schaalvergroting met narcistische bestuurders die zich met alles bezighouden behalve met onderwijs. 'Van Bijsterveldt moet een plan maken voor schaalverkleining, met overzichtelijke scholen, goede docenten en intensieve begeleiding', aldus het SP-Kamerlid.

Van Dijk wil ook dat de oud-bestuurders worden aangepakt. 'Het is onaanvaardbaar dat oud-voorzitter Bert Molenkamp nu weer baas is van een school, zonder dat hij enige verantwoording hoeft af te leggen over de puinhoop die hij bij Amarantis heeft aangericht. We moeten leren van deze fouten. De minister kan zich niet langer verschuilen achter falende bestuurders. Ze zal echt zelf de regie moeten nemen, zoals ook in de grondwet staat opgetekend.'

Jasper van Dijk


Moed College
Studio SP
top