www.sp.nl/integratie

Homepage SPSlash Integratie

Zoeken in /integratie

/integratie :: onze mensen

Meer info over Sadet Karabulut

Sadet Karabulut

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Thijs Coppus
SP.nl/integratie
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Ron Abel bepleit onderzoek naar verschillende schooladviezen

21-02-2007 • De onderwijsinspectie moet onderzoeken of het klopt dat allochtone leerlingen onterecht lagere schooladviezen krijgen dan autochtone leerlingen. Dit zegt Ron Abel, integratie- en onderwijswoordvoerder van de SP.

AbelAllochtone leerlingen die hoog scoren op de toets krijgen vaker dan autochtone leerlingen een lager schooladvies. Dat blijkt uit het rapport 'Basisschooladviezen en etniciteit' van de gemeente Amsterdam. Die onderadvisering is bij Nederlanders het laagst (28 procent). Bij Marokkanen, Surinamers en Turken ligt dat aandeel hoger: 41, 34 en 44 procent. “Als leerlingen dezelfde capaciteiten hebben, dienen zij ook hetzelfde schooladvies te krijgen,” zegt SP-Kamerlid Ron Abel, die zelf meer dan 25 jaar werkzaam is geweest in het basisonderwijs. “Uit elk kind moet gehaald worden wat erin zit, los van zijn afkomst.”

Abel wil dat de minister van Onderwijs uit laat zoeken of de segregatie tussen witte en zwarte scholen een rol speelt bij de verschillende schooladviezen. “Juist door gemengde scholen kan het onderscheid tussen allochtone en autochtone leerlingen worden opgeheven. Dan worden kinderen daadwerkelijk op hun kwaliteiten beoordeeld.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top