www.sp.nl/henkvangerven

Homepage SPSlash Henk van Gerven
sp.nl/Henk van Gerven

‘CZ sluit ziekenhuizen uit: teveel macht voor zorgverzekeraars.’

04-05-2010 • “Het plan van zorgverzekeraar CZ om sommige ziekenhuizen uit te sluiten, moet zo snel mogelijk van tafel.” Volgens SP-Kamerlid Henk van Gerven is het ongewenst dat zorgverzekeraars zelf mogen bepalen waar hun patiënten naar toe moeten: “Zorg moet niet alleen van goede kwaliteit zijn, maar ook in de buurt.”

Henk van GervenCZ heeft deze week laten weten niet meer voor alle behandelingen met alle ziekenhuizen contracten af te sluiten. CZ ziet een toekomst voor zich met minder ziekenhuizen. Wim van der Meeren, de nieuwe topman van CZ, stelt dat het “normaal moet worden dat mensen 50 tot 100 kilometer reizen om zeker te weten dat de zorg goed is.” Volgens Van Gerven is hier niets ‘normaals’ aan: “De ziekenhuiszorg moet overal goed zijn, juist om de hoek, dat is voor veel mensen erg belangrijk.”

Van Gerven onderkent dat voor ingewikkelde operaties en behandelingen wenselijk is dat er gespecialiseerde ziekenhuizen bestaan: “Niet ieder streekziekenhuis hoeft te kunnen dotteren, maar voor bijvoorbeeld gewone ingrepen als liesbreuken of blinde darmoperaties moeten we mensen niet het hele land doorsturen. Goede zorg is ook bereikbare zorg voor patiënt en familie.”

De SP ziet de toegenomen macht van de zorgverzekeraars als direct gevolg van meer marktwerking. Verzekeraars sturen aan op bezuinigingen om de kosten te drukken. Met steun van CZ wordt nu het ziekenhuis in Vlissingen ontmanteld. Tegelijk koerst Menzis aan op een fusie van de drie streekziekenhuizen in Delfzijl, Winschoten en Stadskanaal. Van Gerven: “Was één van de beloften van marktwerking niet meer keuzevrijheid voor de patiënt? Het omgekeerde gebeurt nu. Patiënten hebben niets meer te zeggen omdat steeds meer goede en kleine streekziekenhuizen in hun voortbestaan worden bedreigd.”


Moed College
Studio SP
top