www.sp.nl/henkvangerven

Homepage SPSlash Henk van Gerven
sp.nl/Henk van Gerven

‘Ziekenhuiszorg is geen handel’

17-04-2010 • “Goede ziekenhuiszorg moet je niet verhandelen maar delen met alle andere ziekenhuizen.” Dat is de reactie van SP-kamerlid Henk van Gerven op het nieuws dat het Oogziekenhuis in Rotterdam haar behandelingsmethode en expertise bij oogbehandelingen verkoopt aan andere ziekenhuizen.

Henk van GervenHet Oogziekenhuis wil een keten van 20 oogfilialen oprichten. De bedoeling is dat ziekenhuizen 4-tot 5% van de omzet afdragen aan het Oogziekenhuis in Rotterdam voor het gebruik van de kennis en expertise. Van Gerven: “Het is principieel onjuist. Zorg is geen koopwaar. Artsen worden nu aangespoord om winstgevende concepten te ontwikkelen in plaats van optimale zorg. Bovendien wordt de zorg onnodig duur als er aan verdiend wordt. Het gaat om publieke middelen die niet in particuliere zakken mogen verdwijnen. “

De franchiseconstructie komt veel voor bij winkelketens. De lokale bakker gebruikt de huisstijl en naamsbekendheid om zichzelf Bakker Bart te mogen noemen. In ruil wordt een deel van de omzet afgedragen. De franchiseketen van het Oogziekenhuis is een nieuwe stap op weg naar meer marktwerking in de zorg. Volgens Van Gerven een zorgwekkende ontwikkeling: “Zorg wordt nog altijd betaald uit premiegelden. We weten nu dat een deel van ons premiegeld niet naar zorg gaat maar naar het kopen van informatie en methoden. Dat is weggegooid geld als je bedenkt dat ziekenhuizen ook gewoon kunnen samenwerken om tot de beste zorg te komen.”

Van Gerven heeft inmiddels minister Klink gevraagd naar de kamer te komen om deze ontwikkeling een halt toe te roepen.


Moed College
Studio SP
top