www.sp.nl/henkvangerven

Homepage SPSlash Henk van Gerven
sp.nl/Henk van Gerven

Herstelwet nodig voor zorgverzekering

04-12-2009 • “De zorgpremies moeten eerlijker verdeeld worden en we moeten stoppen met het eigen risico wat vooral chronisch zieken en ouderen benadeelt. Minister Klink van Volksgezondheid moet zo snel mogelijk met een herstelwet komen om de zorgverzekering te repareren.” Dit zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven in reactie op de evaluatie van drie jaar zorgverzekeringswet.

Uit de evaluatie blijkt dat de nominale premie te hoog is en dat er mede daardoor veel wanbetalers en onverzekerden zijn. Onderzoeksbureau Zon/MW adviseert minister Klink om de nominale premie te verlagen en een groter deel inkomensafhankelijk te maken. Ook concludeert de onderzoekscommissie dat het verplichte eigen risico nauwelijks effect heeft.

De SP is al langer voor een meer inkomensafhankelijke zorgpremie. Van Gerven: “De premie is voor veel mensen te hoog en is niet eerlijk. Een bijstandsmoeder betaalt evenveel zorgpremie als een miljonair. Vooral de chronisch zieken, mensen met een handicap, de lagere inkomens en de ouderen betalen de rekening. Minister Klink moet zo snel mogelijk de premies eerlijker gaan verdelen.”


Moed College
Studio SP
top