www.sp.nl/henkvangerven

Homepage SPSlash Henk van Gerven
sp.nl/Henk van Gerven

Van Gerven wil af van handel in honger

29-03-2012 • 'Er moet een einde komen aan voedselspeculatie. Daarom moet de regering zo snel mogelijk een bindende code afspreken met Nederlandse banken en andere financiële instellingen. Zeker banken die staatssteun krijgen moeten onmiddellijk stoppen met deze handel in honger.' Dat zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven.

Henk van GervenDonderdag 29 maart debatteert de Kamer op verzoek van de SP over hoge voedselprijzen en speculatie. Het rapport ‘Feeding the financial hype’ laat zien dat er steeds meer internationaal wetenschappelijk bewijs is dat de sterk toegenomen speculatie op de grondstoffenderivatenmarkt zorgt voor extreem hoge voedselprijzen. Het heeft bijgedragen aan prijspieken in 2008 en 2011. De Verenigde Naties en Oxfam-Novib trekken aan de alarmbel want alleen al in 2011 vervielen 44 miljoen mensen in armoede wegens hoge voedselprijzen.

'De Deense bank Nordea en de Deutsche Bank stoppen nu met het aanbieden van beleggingsproducten die te maken hebben met voedselspeculatie. Eén van Amerika’s grootste pensioenfondsen, het California State Teachers' Retirement System heeft al meer dan een jaar geleden besloten de aankoop van grondstoffenderivaten zeer drastisch te reduceren wegens morele bezwaren. Wanneer gaan de Nederlandse banken en pensioenfondsen deze goede voorbeelden volgen?', aldus Van Gerven.

Er moet echter nog meer gebeuren volgens hem. 'Het zijn lakse Europese regels die voedselspeculatie mogelijk maken. Bij de herziening van de Europese regels wordt het tegengaan van voedselspeculatie met maatregelen als het limiteren van handelsposities voornamelijk aan de beurzen zelf overgelaten. Ook worden allerlei vluchtwegen geboden aan speculanten die hier geen zin in hebben.' De SP vraagt de regering hier stelling tegen te nemen en te pleiten voor aanscherping van de regels in Europees verband.


Moed College
Studio SP
top