www.sp.nl/harryvanbommel

Homepage SPSlash Harry van Bommel
sp.nl/Harry van Bommel

Israël gebruikt traangas op misdadige wijze

Vrijdag 9 december jl. werd de 28-jarige Palestijn Mustafa Tamimi van dichtbij met een traangasgranaat in het gezicht geschoten door een Israëlische militair. ’s Nachts overleed hij aan zijn verwondingen. Hij is het eerste dodelijke slachtoffer uit het dorpje Nabi Saleh waar sinds december 2009 wordt geprotesteerd tegen de annexatie van een heuvel en een belangrijke waterbron ten behoeve van de Israëlische nederzetting Halamish. Het is bepaald niet het eerste slachtoffer van verboden gebruik van traangas. Israëlische militairen gebruiken regelmatig op niet toegestane wijze traangas om ongewapende burgers te verwonden in plaats van te verjagen.


SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel

De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem onderzoekt al geruime tijd de mensenrechtenschendingen in bezet Palestijns gebied. September dit jaar kwam de organisatie met een rapport over het Israëlische militaire optreden tegen de wekelijkse demonstraties in Nabi Saleh. De conclusies in dit rapport liegen er niet om. De al-Qaws waterbron, gelegen op het land van een Palestijn, werd in juli 2008 gebruikt door inwoners van de aangrenzende nederzetting Halamish en in 2010 zelfs geconfisqueerd door het officieel te verklaren tot een archeologische locatie. Gerechtelijke procedures tot het Hoge Gerechtshof aan toe konden niet verhinderen dat kolonisten de omgeving van de bron bebouwden en van voorzieningen voorzagen. Palestijnen hebben slechts beperkte toegang tot de bron en mogen er op vrijdagen helemaal niet komen. Al-Qaws kan nu voor Palestijnen geen dienst meer doen als mogelijkheid tot irrigatie en recreatie. Deze land- en waterroof leidde tot de wekelijkse protesten van de inwoners van het 550 zielen tellende Nabi Saleh.

Afgelopen zomer bezocht ik samen met SP-leider Emile Roemer Nabi Saleh en zagen we video-beelden van het optreden van het Israëlische leger tegen de ongewapende demonstranten. Het overmatige gebruik van traangas, waarbij traangasgranaten zelfs door ramen van woonhuizen worden geschoten, is stuitend. Volgens B’Tselem is het Israëlische leger naar eigen instructies niet toegestaan traangas granaten direct op personen te richten en dit is in 2009 bevestigd door de ‘legal advisor for Judea and Samaria.’ Bij demonstraties die B’Tselem onderzocht, gebeurde dit echter regelmatig en daarbij vielen ook gewonden. Het excessieve gebruik van traangas bleek onder meer op 24 juni jl. toen minstens 150 granaten werden afgeschoten in het dorpje dat niet meer dan 0,4 vierkante kilometer beslaat.

Het Israëlische leger is met het op misdadige wijze inzetten van traangas een volgende fase in gegaan van de onderdrukking van de inwoners van Nabi Saleh. Eerst werden de ongewapende demonstranten met de wapenstok geslagen, met rubberkogels beschoten en met pepper-spray tegen de grond gewerkt. Dit alles zonder dat er sprake was van enig veiligheidsrisico voor Israëlische personen of goederen; men was immers gewoon in het eigen dorp. Nu wordt er in toenemende mate gericht met traangasgranaten op personen geschoten. B’Tselem en de Association for Civil Rights in Israel hebben terecht geëist dat het leger zich houdt aan de eigen gebruiksinstructies voor traangas en dat misbruik dient te worden bestraft. Tegenwerpen dat raketbeschietingen uit Gaza ook onschuldige burgers leed bezorgen, is misplaatst. Die raketbeschietingen moeten vanzelfsprekend worden veroordeeld maar zij zijn de inwoners van dit dorpje op de Westelijke Jordaanoever op geen enkele wijze aan te rekenen. Het is hoog tijd dat ook de Europese Unie, die het onderzoek van B’Tselem nota bene mede-financiert, maar ook Nederland dit misdadige gebruik van traangas openlijk veroordelen. Tenslotte moet de oorzaak van alle ellende, de confiscatie van waterbron en land ongedaan worden gemaakt. Alleen zo kan worden voorkomen dat de wekelijkse protesten in Nabi Saleh uitmonden in oorlogsomstandigheden.

Dit artikel verscheen eerder op 13 december 2011 op www.huisvanafgevaardigden.nl


Moed College
Studio SP
top