www.sp.nl/harryvanbommel

Homepage SPSlash Harry van Bommel
sp.nl/Harry van Bommel

Laat consulaat in Iraaks Koerdistan ook voor burgers werken

15-10-2009 • Harry van Bommel roept minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) op om zo snel mogelijk over te gaan tot een consulaat met volledige dienstverlening in de stad Erbil, de hoofdstad van de Koerdische regio in Irak. Het consulaat bestaat al enige tijd, maar is alleen gericht op de belangenbehartiging van het bedrijfsleven. “In het belang van de vele betrokken burgers is het noodzakelijk dat zo’n consulaat er komt,” aldus Van Bommel.

Eerder dit jaar had Van Bommel de minister al opgeroepen een volledig functionerend consulaat op te richten. Daar moeten ook paspoorten en visa worden uitgegeven. Dit idee wordt ook omarmd door de Koerdische minister van Buitenlandse relaties, Falah Bakir Mustafa, die Nederland oproept tot volledige service aan alle burgers. Tenslotte zijn er veel Koerdische Nederlanders die direct afhankelijk zijn van zo’n consulaat. Minister Verhagen liet in antwoord op eerdere Kamervragen weten daarvoor niets te voelen.

Nederland heeft een energiespecialist van het ministerie van Buitenlandse Zaken als ambassadeur in Bagdad aangesteld. In Erbil is een zakenman honorair consul die voor Nederland de belangen behartigt. “De belangen van het Nederlandse bedrijfsleven kunnen zowel in Bagdad als in de Koerdische regio in Erbil worden behartigd”, aldus Harry van Bommel. “Dat is natuurlijk en normaal. Maar er zijn veel Koerdische Nederlanders en het is daarom bittere noodzaak om ook in de hoofdstad Erbil een volledig uitgerust consulaat te openen dat niet alleen gericht is op dienstverlening voor bedrijven die in Koerdistan geld willen verdienen. De ministers moet de burgers tegemoet komen.”

Studio SP
top