www.sp.nl/harryvanbommel

Homepage SPSlash Harry van Bommel
sp.nl/Harry van Bommel

Bescherm Iraniërs in vluchtelingenkamp Ashraf

21-08-2009 • SP en CDA maken zich grote zorgen over de veiligheid van Iraanse ballingen die verblijven in het vluchtelingenkamp Ashraf in Irak. Iraakse veiligheidstroepen hebben eerder deze maand het kamp bestormd en daarbij excessief geweld gebruikt. De Iraanse ballingen hebben de status van ‘beschermd persoon’ volgens de Conventie van Genève, maar de Iraakse autoriteiten willen kamp Ashraf ontbinden en de bewoners terugsturen naar Iran.

Harry van BommelKamerleden Harry van Bommel en Maarten Haverkamp (CDA) vinden dat minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) de Verenigde Staten en de Iraakse autoriteiten moet aanspreken op de belofte dat de Iraniërs beschermd zullen worden. Tevens menen zij dat de Iraanse ballingen niet tot terugkeer naar Iran moeten worden gedwongen. Van Bommel: “Als lid van de oppositiebeweging Mujahedeen-e Khalq zijn zij in Iran hun leven niet zeker.”

Begin dit jaar droeg de VS de verantwoordelijkheid voor kamp Ashraf over aan de Iraakse autoriteiten. In het kamp, dat in 1986 werd opgezet, bevinden zich ongeveer 3500 Iraniërs. De VS beschouwen de Mujahedeen-e Khalq nog steeds als een terroristische organisatie, maar de Europese Unie heeft de oppositiebeweging een tijd geleden van die lijst geschrapt.


Moed College
Studio SP
top