www.sp.nl/harryvanbommel

Homepage SPSlash Harry van Bommel
sp.nl/Harry van Bommel

Van Bommel wil opheffing huisarrest Tibetaanse schrijfster

01-03-2012 • De Tibetaanse schrijfster Tsering Woeser, die onlangs de onderscheiding van het Prins Claus Fonds kreeg toegewezen, mag deze niet ophalen. Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel is het 'onacceptabel' dat China haar huisarrest heeft opgelegd. 'Ik vraag de minister er bij de Chinese autoriteiten op aan te dringen dat het huisarrest wordt opgeheven. Tsering Woeser moet haar onderscheiding van het Prins Claus Fonds gewoon in ontvangst kunnen nemen. Ik verwacht van de minister dat hij hier duidelijk stelling tegen neemt.’

Harry van BommelWoeser zou de prijs ontvangen voor haar prestaties op het gebied van cultuur. Ze schrijft over de effecten van de onderdrukking in Tibet en over de massale immigratie van Chinezen. Haar boek ‘Opmerkingen over Tibet’ werd verboden en Woeser kreeg in 2004 politieke heropvoeding voorgeschreven.

Dit is de tweede keer in korte tijd dat China de uitreiking van een Nederlandse prijs onmogelijk maakt. Eerder werd de uitreiking van de mensenrechtentulp tegengehouden. Uit een artikel van HP/De Tijd bleek onlangs dat Minister Rosenthal geprobeerd heeft de jury van de mensenrechtentulp te beïnvloeden. Toen bleek dat een Chinese dissidente de prijs zou krijgen heeft hij gevraagd of zij de enige kandidaat was. ‘Het is schandalig dat de minister zich met de onafhankelijke jury bemoeide. Door zich nu hard uit te spreken tegen het huisarrest van Woeser kan de minister zich enigszins herstellen van zijn fout,’ aldus Van Bommel.


Moed College
Studio SP
top