www.sp.nl/geld

Homepage SPSlash Geld

Zoeken in /geld

/geld :: onze mensen

Meer info over Arnold Merkies

Arnold Merkies

Meer info over Farshad Bashir

Farshad Bashir

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Sara Murawski
Ferdinand Knaack
Rob Mollink
Ben van Gils
SP.nl/geld
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

'Vernietigend rapport voor zowel Wellink als Scheringa'

29-06-2010 • Het rapport van de commissie-Scheltema is vernietigend over zowel het voormalige bestuur van de DSB Bank als over toezichthouder De Nederlandsche Bank. Dat stelt SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang. De DNB, onder leiding van Wellink, had volgens Scheltema DSB nooit een vergunning mogen geven. Bovendien is daarna ook veel te zwak opgetreden. Irrgang: “De directie moet zich afvragen of zij het beste leiding kunnen geven aan de noodzakelijke veranderingen bij DNB. Van een herbenoeming van Wellink kan in ieder geval geen sprake zijn.”

Uit het rapport blijkt dat de bestuurders van DSB, in het bijzonder Scheringa en Van Goor, zelf verantwoordelijk zijn voor het faillissement, omdat ze te veel risico's namen. “De bank is niet kapotgemaakt, ze hebben hem zelf kapotgemaakt,'' aldus Irrgang.

Irrgang vindt het jammer dat de rol van de politiek teveel buiten beeld blijft in het rapport. “De veel te hoge provisies bij DSB waren wel gewoon legaal. Dat was de verantwoordelijkheid van toenmalig minister Gerrit Zalm van Financiën en zijn opvolger Wouter Bos. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft het op zijn beloop gelaten.''

Irrgang vindt de reactie van minister De Jager op het rapport tegenstrijdig. "Hij neemt de kritiek op DNB over, maar spreekt wel expliciet zijn vertrouwen uit in de leiding van DNB, terwijl de DNB-directie verantwoordelijk is voor het falende toezicht. De minister moet zich afvragen of de noodzakelijke veranderingen bij DNB niet beter onder een andere leiding kunnen plaatsvinden.'' Irrgang wil het liefst eerst Scheltema horen in de Kamer en daarna een debat met De Jager. Mogelijk vindt dat overmorgen al plaats.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top