www.sp.nl/geld

Homepage SPSlash Geld

Zoeken in /geld

/geld :: onze mensen

Meer info over Arnold Merkies

Arnold Merkies

Meer info over Farshad Bashir

Farshad Bashir

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Sara Murawski
Ferdinand Knaack
Rob Mollink
Ben van Gils
SP.nl/geld
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

‘AFM moet nu optreden tegen speculanten’

19-05-2010 • De Autoriteit Financiële Markten moet per direct de speculatie op staatsobligaties met behulp van kredietverzekeringen verbieden. Dat stelt SP Kamerlid Ewout Irrgang.

Ewout IrrgangDe zogeheten ‘Credit Default Swaps’ waarmee financiële instellingen hun obligaties kunnen verzekeren tegen een faillissement zijn steeds meer een speeltje geworden van speculanten. Terwijl de handelaren zelf helemaal geen obligaties hebben, verzekeren ze zich toch tegen verlies. Het wordt ook wel vergeleken met het afsluiten van een brandverzekering op het huis van de buurman. Daarmee wordt gespeculeerd op het faillissement van overheden. Doordat veel speculanten dat tegelijk deden dreven ze de prijs van deze verzekeringen op. Dat had tot gevolg dat de rente op Zuid-Europese obligaties omhoog schoot en de overheden nog meer in de problemen kwam dan ze al waren.

Niet voor niets heeft de Duitse toezichthouder gisterenavond een verbod afgekondigd op speculatie op staatsobligaties zonder die ook te bezitten. Irrgang: “Goed voorbeeld doet volgen. Er moet nu ook door de Nederlandse overheid snel actie worden genomen. We kunnen het niet langer toelaten dat landen een speelbal worden van speculanten.”

De Europese Commissie wil eerst de effecten van speculatie laten onderzoeken. “Rijkelijk laat en bovendien geen excuus om actie uit te stellen.” vindt Irrgang: “Dat is net zoiets als een brandweerman die weigert te blussen en het huis laat afbranden, omdat er eerst nog een brandveiligheidsrapport moet worden geschreven.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top