www.sp.nl/geld

Homepage SPSlash Geld

Zoeken in /geld

/geld :: onze mensen

Meer info over Arnold Merkies

Arnold Merkies

Meer info over Farshad Bashir

Farshad Bashir

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Sara Murawski
Ferdinand Knaack
Rob Mollink
Ben van Gils
SP.nl/geld
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Einde aan belastingvoordeel voor omstreden opkoopfondsen

21-08-2008 • Het kabinet moet een einde maken aan het spekken van private-equityfondsen via de fiscus. Dat stelt SP-Kamerlid Farshad Bashir nu blijkt dat de Belastingdienst vorig jaar honderden miljoenen euro’s heeft overgemaakt naar een aantal omstreden opkoopfondsen, die heel handig gebruik maken van aftrekmogelijkheden.

De fondsen hebben grote Nederlandse bedrijven (HEMA, Ziggo) overgenomen en gebruiken bedrijven als onderpand om grote leningen aan te gaan. Dit geld wordt vervolgens uitgekeerd aan de ‘investeerders’, de opkoopfondsen zelf dus. Die gebruiken dat geld om de overname te financieren. Over de schulden moet rente betaald worden en die is aftrekbaar van de Vennootschapsbelasting. Door de hoge rentes weten de private-equityfondsen de winsten van het overgenomen bedrijf zo laag mogelijk te houden en soms zelfs een verlies te creëren, zodat weinig tot geen belasting hoeft te worden betaald. Uit jaarverslagen van overgenomen bedrijven blijkt nu dat er zelfs voor 400 miljoen euro terugontvangen is.

Hoogleraar Hans Schenk van de Universiteit van Utrecht heeft na onderzoek geconcludeerd dat ruim 15 procent van de bedrijfsovernames die gefinancierd zijn met geleend geld in een faillissement uitmondt. Bashir: “Deze constructies kosten de belastingbetaler niet alleen flink veel geld, er zijn dus ook grote risico’s voor de stabiliteit van de onderneming en voor de werknemers.”

“Overname door private-equityfondsen is ongezond voor de overgenomen ondernemingen, want de risico’s zijn groot en er wordt veel gespeculeerd. We moeten dit soort activiteiten zeker niet fiscaal aantrekkelijk maken. De SP heeft daarom het kabinet verzocht om overmatige schuldfinanciering bij overnames aan te pakken. Bijvoorbeeld door de aftrekbaarheid van overnameschulden te beperken.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top