www.sp.nl/farshadbashir

Homepage SPSlash Farshad Bashir
sp.nl/Farshad Bashir

Geschorst Afghaans parlementariër Joya waardeert steun

29-05-2008 • Maandagavond ontmoette SP-Kamerlid Farshad Bashir de in Afghanistan geschorste parlementariër Malalai Joya. Bashir liet haar weten dat de SP haar situatie op de voet volgt en probeert deze onder de aandacht van de Nederlandse regering te houden.

Joya spreekt tegenover Bashir haar waardering uit voor de steunbetuigingen
Joya spreekt tegenover Bashir haar waardering uit voor de steunbetuigingen

Malalai Joya is een gekozen Afghaans parlementslid dat duidelijke taal spreekt: ze vindt het een grote schande dat oorlogsmisdadigers en krijgsheren in het parlement en in de regering van Afghanistan zitten. In het parlement werd ze daarom bekogeld met flessen en bedreigd. Vorig jaar werd ze uiteindelijk voor de rest van de zittingsduur van het parlement geschorst.

De SP vind dat de schorsing onaanvaardbaar is en steunt haar strijd voor mensenrechten in het algemeen en vrouwenrechten in het bijzonder. Buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel heeft recent nog tevergeefs bij minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) aangedrongen zich hierover uit te spreken en zijn zorgen aan de voorzitter van het Afghaanse parlement voor te leggen. Ook buiten het parlement wordt actie voor haar gevoerd.

De geschorste parlementariër gaf aan de vele steun zeer te waarderen.


Moed College
Studio SP
top