www.sp.nl/farshadbashir

Homepage SPSlash Farshad Bashir
sp.nl/Farshad Bashir

Vroeg of Laat: HSL

13-06-2012 • Het is 17 november 1999. Aan de orde is het AO over de aanbesteding van het vervoer over de HSL-Zuid. Aan het woord is Harry van Bommel, toen verkeerswoordvoerder van de SP-fractie:

‘Het debat over de gunning van het HSL-vervoer krijgt het karakter van een pokerspel. Het pokerspel tussen de minister en de NS wordt gespeeld over de rug van de reiziger, die belang heeft bij netintegratie, tariefintegratie, minder overstappen en een kortere reistijd. Het belang van de reiziger is er het beste mee gediend als het vervoer bij één vervoerder wordt gehouden. Daarom deelt de SP een voorkeur voor gunning van het HSL-vervoer aan de NS. De bundeling van nationaal en internationaal vervoer levert een maximale integratie op. Als de minister voortgaat op de weg die zij is ingeslagen, krijgt men te maken met verschillende ondernemingen op belangrijke delen van het spoorwegnet in Nederland.'

Uiteindelijk werd er niet naar de SP geluisterd. De peperdure HSL-lijn die de belastingbetaler enorm veel financieel pijn heeft gedaan werd niet aan de NS gegund. Toenmalig verkeersminister Tineke Netelenbos (PvdA) vond dat ze er voor de belastingbetaler een goede deal had uit gesleept. Bestaande treinen mochten niet over deze peperdure lijn rijden en wie de sneltrein wilde pakken moest een toeslag betalen. De sneltrein werd een trein voor bontjassen.

Waar de SP voor waarschuwde werd in de loop van de jaren steeds duidelijker. Het werd een groot fiasco. De sneltreinen bleken een ramp want door de hoge toeslag konden de meeste mensen geen kaartje betalen. En dus reden ze bijna leeg. Ook het feit dat andere treinen niet over de hogesnelheidslijn konden rijden zorgde niet voor een goede benutting van de peperdure investering. De strop voor de belastingbetaler is inmiddels opgelopen tot mogelijk 1,7 miljard euro.

En pas nu, na jaren doormodderen, is besloten om de HSL-Zuid toe te voegen aan het hoofdrailnet. Netintegratie dus, zoals Van Bommel in 1999 voorstelde.

Hoewel netintegratie nu een feit is, is er nog steeds niet gekozen voor tariefintegratie. Een voorstel van SP-Kamerlid Farshad Bashir om de toeslag helemaal af te schaffen werd weggestemd. De PvdA en de PVV verhinderden dat er een meerderheid kwam voor de motie.


Moed College
Studio SP
top