www.sp.nl/europa

Homepage SPNederland en Europa

Zoeken in /europa

/europa :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Dennis de Jong

Dennis de Jong

Meer info over Anne-Marie Mineur

Anne-Marie Mineur

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Femke Reudler Talsma
SP.nl/europa

Standpunt :: Europese Unie en defensie

Nationale soevereiniteit en internationale solidariteit staan voor de SP voorop. Wij zijn dus geen voorstander van een politiek-militaire supermacht en al helemaal niet van een Europees leger. Wat ons betreft stopt Brussel met het investeren in onderzoek voor militair gebruik. Het leger wordt niet onderworpen aan EU-marktregels, want dit is geen gewone markt omdat het niet om producten als autoís en televisies gaat. De EU onthoudt zich ook van het verstrekken van subsidies aan de wapenindustrie.
De SP vindt het belangrijk dat lidstaten alleen mogen interveniŽren in andere landen als daar een VN-mandaat voor is. Het Verdrag van Lissabon leidt tot een verder militarisering van de EU, waar de SP op tegen is. Ook staat in dit verdrag dat EU-landen elkaar moeten helpen wanneer zij worden aangevallen. Dit is een groot risico omdat de EU grenst aan veel (potentiŽle) conflictgebieden.
Wat de SP betreft werkt de EU niet mee aan de ondermijning van het non-proliferatieverdrag. Kernwapens moeten Europa en de wereld uit, de EU moet in dat opzicht initiatieven en daarmee het voortouw nemen.

Overzicht alle standpunten europa

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/europa :: column

/europa :: video's

www.flickr.com
SP Politiek's SP Europa photoset SP Politiek's SP Europa photoset

Moed College
Studio SP
top