www.sp.nl/europa

Homepage SPNederland en Europa

Zoeken in /europa

/europa :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Dennis de Jong

Dennis de Jong

Meer info over Anne-Marie Mineur

Anne-Marie Mineur

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Femke Reudler Talsma
SP.nl/europa

/europa :: Nieuws

Van Bommel: 100% steun EU-burgerinitiatief

21-01-2014 De SP spreekt dinsdag de volle 100% steun uit aan het EU-burgerinitiatief. Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel moet de regering stoppen met de sluipende overdracht van bevoegdheden en een referendum organiseren voordat het daarmee verder gaat.

> Lees verder…

Bijeenkomst modern links

Emile Roemer: ‘Goed dat links van elkaar leert in Europa!’

21-01-2014 ‘Partijen links van de sociaaldemocratie kunnen heel veel van elkaars ervaringen leren. Of het nu gaat om het voeren van effectieve oppositie of deelnemen aan coalitieregeringen. Weten wat er over de grens gebeurt, vergroot de mogelijkheden om in eigen land succesvol te zijn, nu en in de toekomst.’ Dat zei SP-leider Emile Roemer na afloop van een tweedaagse informele conferentie met vertegenwoordigers van moderne linkse partijen uit elf Europese landen, die op uitnodiging van de SP in Nederland bijeen waren.

> Lees verder…

Roemer: 'Dijsselbloem moet Brusselse plannen bankenunie afwijzen'

10-07-2013 Volgens SP-leider Emile Roemer is het nieuwe voorstel van de Europese Commissie voor een Europese bankenunie een grote stap in de verkeerde richting. 'Als het aan de Commissie ligt, gaan de banken die wij met belastinggeld overeind gehouden hebben, straks betalen voor de redding van buitenlandse banken.'

> Lees verder…

Kamer steunt SP: Versterk positie nationale parlementen in Europa

12-12-2012 De Tweede Kamer heeft vanmiddag ingestemd met een voorstel van SP-Kamerlid Arnold Merkies om de positie van nationale parlementen – zoals de Tweede Kamer – te versterken in de Europese besluitvorming. Op de Europese Raad wordt de komende dagen gesproken over vergaande stappen om tot een Europese superstaat te komen. In het Brusselse voorstel worden wel plannen gemaakt voor versterking van de rol van het Europees parlement, maar niet voor de positie van de Tweede Kamer.

> Lees verder…

Van Bommel: ‘Referendum over Coup van Brussel’

12-12-2012 SP-Kamerlid Harry van Bommel wil een referendum over de vergaande voorstellen die deze week worden besproken in Brussel. Van Bommel: ‘De plannen die nu op tafel liggen zijn een regelrechte coup van federalisten. Ze hebben na Griekenland de smaak te pakken en willen overal het economische en begrotingsbeleid kunnen dicteren.’

> Lees verder…

Weeklog Dennis de Jong: Europese Grondwet uit de kast?

11-03-2012 Minister Rosenthal meldde het gisteren na overleg in Kopenhagen: ja, hij gaat in op de uitnodiging van zijn Duitse collega Westerwelle om deel te nemen aan een informele vergadering over het uit de mottenballen halen van de Europese Grondwet. Rosenthal voelt niet veel voor zo’n initiatief, maar evengoed gaat hij dus wel deelnemen. Het toont aan hoe groot de kloof is tussen de ‘top’ en de ‘gewone mensen’: die hadden in 2005 in Nederland duidelijk laten weten aan zo’n Grondwet geen behoefte te hebben. Met het Verdrag van Lissabon zijn de meeste bepalingen, zeer tegen de zin van alle nee-stemmers in alsnog ingevoerd, maar kennelijk moeten de vlag en het volkslied, de enige elementen die niet waren meegenomen in het Verdrag, alsnog worden ingevoerd.

> Lees verder…

‘Bevolking moet zich kunnen uitspreken over nieuwe Europese verdragen’

09-12-2011 De Nederlandse bevolking moet zich kunnen uitspreken over het nieuwe verdrag van de zeventien eurolanden en het ESM-verdrag over het permanente noodfonds, vindt SP-Kamerlid Ewout Irrgang. Als gevolg van de nieuwe verdragen wordt de Nederlandse zeggenschap over de eigen begroting fors ingeperkt en verliest Nederland veto’s over het permanente noodfonds.

> Lees verder…

De Jong: Europees Parlement wil referenda voorkomen

24-03-2011 Vandaag demonstreren tienduizenden vakbondsleden in Brussel tegen het harde bezuinigingsbeleid dat Brussel aan de lidstaten oplegt en de plannen van Brussel om zich te bemoeien met loon en pensioenbeleid in de lidstaten. De Jong: ‘Gisteren heeft het Europees Parlement besloten dat referenda over de ingrijpende economische plannen voorkomen moet worden. De bevolking moet volgens Europa vooral geen zeggenschap krijgen over de toekomst. De SP wil deze plannen juist wel in een referendum aan de bevolking voorleggen’.

> Lees verder…

Referendum over EU-verdragswijziging

02-11-2010 De SP eist een referendum over de EU-verdragswijziging om een permanent noodfonds voor eurolanden mogelijk te maken. SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel doet daartoe vandaag een oproep in de Tweede Kamer. Van Bommel: ‘De Europese Unie krijgt in korte tijd flink meer te zeggen over ons nationale economisch beleid. Met de al afgesproken sancties voor eurolanden, is er met een verdragswijziging sprake van een flinke overdracht van bevoegdheden. Dat mag niet gebeuren zonder de Nederlandse bevolking te raadplegen.’

> Lees verder…

Rutte maakt 'valse start' bij EU-top

29-10-2010 Tijdens zijn eerste Europese Raad heeft premier Rutte het tegendeel bereikt van wat er in het regeerakkoord staat; er gaan meer geld en bevoegdheden naar Brussel. SP-Tweede Kamerlid Van Bommel spreekt dan ook van een ‘valse start.’

> Lees verder…

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/europa :: column

/europa :: video's

www.flickr.com
SP Politiek's SP Europa photoset SP Politiek's SP Europa photoset
Studio SP
top