www.sp.nl/europa

Homepage SPNederland en Europa

Zoeken in /europa

/europa :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Dennis de Jong

Dennis de Jong

Meer info over Anne-Marie Mineur

Anne-Marie Mineur

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Femke Reudler Talsma
SP.nl/europa

/europa :: Nieuws

Actie right 2 water Ondertekenen van de petitie tegen waterprivatisering hier:

Drinkwater is geen handelswaar

16-02-2013 Onder druk van de Europese Commissie is in Europa de discussie over waterprivatisering losgebarsten. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ‘Voor Nederland is er geen direct gevaar, in het Europarlement zijn er uitzonderingen vastgelegd zodat waterprivatisering in Nederland niet hoeft. Maar wij blijven waakzaam want de Europese Commissie zou het liefst haar onzalige privatiseringsplannen ook in Nederland doorzetten’.

> Lees verder…

Proefdiervrij benoemt Dennis de Jong tot Vriend van de Maand

16-01-2013 SP-Europarlementariër Dennis de Jong uit Rotterdam is benoemd tot Vriend van de Maand van Proefdiervrij. De Jong verdient de titel vanwege zijn waardevolle rol en inzet voor het volledige Europese test- en handelsverbod voor diergeteste cosmetica.

> Lees verder…

Cosmeticabedrijven lobbyen in Brussel voor uitstel verbod dierproeven

14-06-2012 Het lijkt erop dat het verbod om het testen van cosmetica op dieren bedreigd wordt met uitstel. SP, GroenLinks en de PvdA in het Europees Parlement hebben hier in samenwerking met Proefdiervrij opheldering over gevraagd aan de Europese Commissie omdat zij willen dat deze niet zwicht voor de druk van de cosmetische industrie. Die voert namelijk een stevige lobby op uitstel.

> Lees verder…

Lush handtekeningen SP-Europarlementariėr Dennis de Jong neemt de handtekeningen in ontvangst

SP en LUSH: Europees verbod dierproeven voor cosmetica

03-02-2012 Jaarlijks worden miljoenen dieren onderworpen aan dierproeven in de Europese Unie om de veiligheid van cosmetica te testen. In 2000 is in de EU besloten om het testen van (ingrediënten van) cosmetica op dieren te verbieden. De richtlijn is in 2009 in werking getreden, met uitzondering voor dierproeven waar nog geen alternatief voor bestond - daarvoor geldt het verbod vanaf 2013.

> Lees verder…

Landbouwplannen EU zijn gemiste kans

12-10-2011 'Een gemiste kans', aldus SP Kamerlid Henk van Gerven in een eerste reactie op de gemeenschappelijke landbouwplannen voor de jaren 2014-2020 die de Europese commissie vandaag heeft gepresenteerd. Weliswaar komen er meer mogelijkheden om boeren te belonen voor natuurbeheer en een meer gevarieerde en duurzame productie, maar de commissie pakt niet door. Henk van Gerven: 'Er wordt geen einde gemaakt aan de massale importen van soja uit Latijns Amerika. De speculatie met voedsel en grondstoffen en de instabiele prijzen wordt niet effectief bestreden. En er wordt veel geld op een bureaucratische manier rondgepompt: eerst brengen we het geld naar Brussel voor de ontwikkeling van natuur en landschap en vervolgens moeten we het op een bureaucratische manier zien terug te krijgen.'

> Lees verder…

Europees parlement stemt in met verplichte etikettering bont

11-05-2011 Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met verplichte etikettering van bont en leer op kleding. Al eerder werd een soortgelijk voorstel van de SP in de Tweede Kamer aangenomen, maar de regering weigerde dit plan uit te voeren. SP-Kamerlid Henk van Gerven reageert verheugd: 'Met én een aangenomen motie van de SP én dit aangenomen voorstel uit het Europees Parlement kan het kabinet er niet meer omheen. Consumenten worden nu echt geholpen om niet langer onbewust bij te dragen aan onnodig dierenleed.'

> Lees verder…

SP: Land van herkomst etiket zegt niets over arbeidsvoorwaarden of milieu

24-06-2010 Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in kleding die tot stand is gekomen onder goede arbeidsvoorwaarden en met respect voor het milieu. Het Europees Parlement zal binnenkort een voorstel behandelen voor een verplicht etiket, zogenaamd om aan deze wensen van de consument te voldoen. Volgens SP Europarlementariër Dennis de Jong biedt het voorstel echter slechts schijnveiligheid: "Mensen willen weten hoe iets is gemaakt. De plaats zegt daar in principe niets over. De plaats van productie is tegenwoordig ook steeds moeilijker te bepalen, omdat de onderdelen van bijvoorbeeld een overhemd uit totaal verschillende landen kunnen komen. Als ze dan in Italië in elkaar gezet worden, heet het opeens ´made in Italy´. Bovendien zegt de plaats waar de kleding vandaan komt niets over arbeid en milieu: in Milaan werken bijvoorbeeld duizenden illegale Chinezen onder erbarmelijke omstandigheden in kledingfabriekjes".

> Lees verder…

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/europa :: column

/europa :: video's

www.flickr.com
SP Politiek's SP Europa photoset SP Politiek's SP Europa photoset
Studio SP
top