www.sp.nl/europa

Homepage SPNederland en Europa

Zoeken in /europa

/europa :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Dennis de Jong

Dennis de Jong

Meer info over Anne-Marie Mineur

Anne-Marie Mineur

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Femke Reudler Talsma
SP.nl/europa
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Weeklog Dennis de Jong: Criminaliteit en de kleine zelfstandige

09-01-2011 • Juist kleine ondernemingen zijn vaak de dupe van criminaliteit. Bekend zijn de bendes die door heel Europa trekken en zich schuldig maken aan overvallen op winkels. Maar er zijn ook geraffineerde louche ondernemers die rekeningen sturen aan bedrijven voor zogenaamde advertenties of andere diensten die in de praktijk nooit geleverd zijn. Ik ben het eens met MKB-Nederland dat dit soort praktijken nationaal en op Europees niveau krachtig bestreden moeten worden. Niet alleen door een betere politiesamenwerking op dit gebied, maar ook door regels in te voeren die ondernemers, net als consumenten, beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken.

Op 21 januari a.s. ga ik een werkbezoek brengen aan het steunpunt acquisitiefraude in Apeldoorn. Dit steunpunt verzamelt klachten van ondernemers die te maken hebben met spookfacturen of misleidende aanbiedingen. Als het om bedrijven gaat, denken we al gauw dat die hun eigen boontjes wel kunnen doppen, maar dat geldt alleen voor de grote bedrijven. Als die een rekening binnen krijgen, beschikken ze meestal over voldoende deskundig personeel om te kunnen beoordelen of het om een echte rekening gaat of niet. Dat is anders als je te maken hebt met een kleiner bedrijf. Bekend is dat veel rekeningen pal voor de zomer worden verstuurd, een moment waarop veel kleine ondernemers schoon schip willen maken en dus vaak automatisch betalen. Ook als er helemaal geen sprake is van een geleverde prestatie, of als het gaat om bijvoorbeeld opname in een bedrijvengids waar die ondernemer helemaal niets aan heeft en ook niet om heeft gevraagd.

In het programma Tros Opgelicht?! van 4 januari jl. was met behulp van de verborgen camera goed te zien hoe ondernemers worden misleid. Soms gaat het hier om alleen in Nederland opererende criminelen, maar vaak is er sprake van Europese vertakkingen. Tijdens het werkbezoek wil ik een nog duidelijker inzicht in de patronen van dit soort criminaliteit en daarna ga ik proberen op alle mogelijke manieren de bestrijding van deze wanpraktijken aan de orde te stellen. Dat zijn we als SP verplicht aan de kleine zelfstandigen, aan de mensen met hart voor de zaak.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/europa :: column

/europa :: video's

www.flickr.com
SP Politiek's SP Europa photoset SP Politiek's SP Europa photoset
top