www.sp.nl/europa

Homepage SPNederland en Europa

Zoeken in /europa

/europa :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Dennis de Jong

Dennis de Jong

Meer info over Anne-Marie Mineur

Anne-Marie Mineur

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Femke Reudler Talsma
SP.nl/europa
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Weeklog Dennis de Jong: Nazi-kreten in het Europees Parlement

28-11-2010 • Afgelopen week waren we weer eens in Straatsburg. Sowieso al geen plezier, want het blijft natuurlijk een enorme verspilling van tijd en geld, maar dit keer was het al helemaal een genante vertoning. Een van de leden van de UK Independence Party (UKIP) vond het nodig om de Duitse fractieleider van de Sociaal-Democraten te bestoken met uitspraken van Hitler. Opmerkelijk was dat de PVV bij monde van Barry Madlener het nodig vond de man in bescherming te nemen.

Dennis de JongDe omgangsvormen tijdens de plenaire sessies van het Europees Parlement zijn anders dan in de Tweede Kamer. Sommige leden van het parlement vinden het leuk om dwars door anderen heen te schreeuwen of met luid geklap om het woord te vragen. Ik vind het in dat opzicht soms net een kleuterklas, maar goed, in andere nationale parlementen is dat ook niet ongebruikelijk. Denk maar aan het Britse Lagerhuis.

De UKIP zal de gewoonte om te schreeuwen wel overgenomen hebben van het Britse Lagerhuis. Ik had echter nog niet eerder meegemaakt dat er letterlijke citaten van Hitler werden gebruikt. Dat is meer dan genant. Het is onnodig kwetsend en buiten iedere proportie.

Of het nu verstandig was van de voorzitter om de man direct te verwijderen, laat ik in het midden. Volgens mij zijn er voor dit soort kwesties andere procedures. Het presidium van het EP moet beslissen over disciplinaire maatregelen en dat kan schorsing inhouden, maar onmiddellijke verwijdering uit de vergaderzaal is volgens mij niet helemaal ‘volgens het boekje’. Dat doet echter niets af aan het feit dat je je op zo’n moment schaamt voor het UKIP-optreden en voor het instituut waar je lid van bent.

Daarnaast vond ik ook het optreden van de PVV schokkend. Barry Madlener had vanaf het begin staan klappen en schreeuwen om het woord te krijgen. Dat op zich was al een wanstaltige vertoning, maar als je zo’n man dan ook nog eens gaat verdedigen, vraag je je af waar bij de PVV dan nog de fatsoensnormen liggen. Hitler moet je kennelijk in het EP kunnen citeren, maar als journalisten in Nederland onderzoek doen naar het criminele verleden van de kamerleden van de PVV, schreeuwt Wilders moord en brand en verwijt hij de journalisten zich schuldig te maken aan een heksenjacht. Vrijheid van meningsuiting geldt kennelijk alleen voor (extreem) rechts. Kritiek op rechts moet echter de mond gesnoerd worden. Erg democratisch kan ik dat allemaal niet noemen. Ik hoop dan ook van harte dat we in de toekomst in Straatsburg gevrijwaard blijven van zowel het optreden van UKIP als van dat van de PVV. Ik werkte al niet met deze partijen samen, maar door hun optreden hebben ze zich in ieder geval verder geïsoleerd dan ooit.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/europa :: column

/europa :: video's

www.flickr.com
SP Politiek's SP Europa photoset SP Politiek's SP Europa photoset
top