www.sp.nl/europa

Homepage SPNederland en Europa

Zoeken in /europa

/europa :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Dennis de Jong

Dennis de Jong

Meer info over Anne-Marie Mineur

Anne-Marie Mineur

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Femke Reudler Talsma
SP.nl/europa
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

SP voorkomt Europese bemoeienis met woningcorporaties

02-07-2010 • Minister Van Middelkoop (Wonen, Wijken en Integratie) moet terug naar Brussel om uitstel te vragen voor de invoering van de Europese beperkingen op de Nederlandse sociale volkshuisvesting. De Tweede Kamer heeft op voorstel van SP-Kamerlid Sadet Karabulut de minister daartoe opgeroepen. De Europese Commissie besloot eind vorig jaar dat Nederlandse woningcorporaties inkomenseisen moeten stellen aan huurders en wees steunmaatregelen vanuit de overheid af. Volgens SP-Kamerlid Sadet Karabulut is dat een ongewenste inmenging van Brussel in Nederlandse aangelegenheden: "Wij kunnen prima zelf bepalen hoe we de sociale volkshuisvesting inrichten. Brussel probeert de beschikbaarheid van betaalbare woningen te beperken, dat is geen goede zaak."

Het besluit van Europa betekent in de praktijk dat 90% van de corporatiewoningen moeten worden toegewezen aan huishoudens met een inkomen van maximaal 33.000 euro. Het probleem is dat huishoudens die hier boven zitten vaak te weinig verdienen om een woning te kunnen kopen. 650.000 huishoudens zouden hiermee tussen wal en het schip vallen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Aedes en de Woonbond. Karabulut: "Sociale huisvesting is er niet alleen voor de allerlaagste inkomens. Van een modaal gezinsinkomen kun je geen huis meer kopen. Op de geliberaliseerde huurmarkt zijn amper betaalbare woningen beschikbaar."

De Europese beperkingen hadden aanvankelijk per 1 oktober moeten worden doorgevoerd. De Tweede Kamer heeft op de laatste dag voor het zomerreces een voorstel van onder meer de SP in meerderheid aangenomen om deze beperkingen niet eerder op te leggen dan wanneer er meer duidelijkheid is over de gevolgen en de mogelijke maatregelen om deze gevolgen te voorkomen. Als het aan Karabulut ligt volgt na uitstel, afstel: "Onder Paars is de liberalisering begonnen. Dat is een Nederlandse uitvinding die we ook in Nederland moeten stoppen. Als het aan mij ligt, doen we dat zo snel mogelijk."

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/europa :: column

/europa :: video's

www.flickr.com
SP Politiek's SP Europa photoset SP Politiek's SP Europa photoset
top