www.sp.nl/europa

Homepage SPNederland en Europa

Zoeken in /europa

/europa :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Dennis de Jong

Dennis de Jong

Meer info over Anne-Marie Mineur

Anne-Marie Mineur

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Femke Reudler Talsma
SP.nl/europa
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

‘Europese Commissie verspilt belastinggeld’

26-11-2009 • Dennis de Jong, fractieleider van de SP in het Europees Parlement heeft vandaag tijdens de Plenaire vergadering van het Europees Parlement flinke kritiek geleverd op de manier waarop de EU haar gelden besteed. Wat de Jong vooral zorgen baart zijn de bestedingen die de Europese Commissie doet in het kader van de Externe betrekkingen. De Europese Rekenkamer noemt delen van de uitgaven onrechtmatig.

De Jong ondervroeg tijdens het debat verantwoordelijk Europees Commissaris Siim Kallas over de doelmatigheid van de uitgaven van de Commissie aan Buitenlands beleid. Kallas antwoord was dat ´de doelmatigheid van de uitgaven niet is vast te stellen omdat de doelen van het externe beleid zo vaag zijn´. De Jong: "Er wordt dus geld uitgegeven terwijl niet duidelijk is wat het doel van deze bestedingen is. De Commissie maakt er op deze manier een zooitje van."

Ook als het gaat om de openbare aanbestedingen voor hulpprojecten buiten Europa verdient de Commissie een dikke onvoldoende. Veel gemeenten en provincies klagen over de ingewikkelde en onduidelijke regels uit Brussel voor aanbesteding van projecten. Nu constateert de rekenkamer in haar rapport dus dat de Europese Commissie zelf niet in staat is om bij hulpprojecten in het buitenland zich aan haar eigen regels te houden. De Jong: "Wie is deze Commissie om onze lokale overheden te controleren als zij zelf keer op keer fouten maakt bij aanbestedingen van haar eigen projecten? Als ik lees hoe slordig de Commissie omgaat bij haar bestedingen stel ik vast dat ontwikkelingssamenwerking beter door de Lidstaten gedaan kan worden."

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/europa :: column

/europa :: video's

www.flickr.com
SP Politiek's SP Europa photoset SP Politiek's SP Europa photoset
top