www.sp.nl/europa

Homepage SPNederland en Europa

Zoeken in /europa

/europa :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Dennis de Jong

Dennis de Jong

Meer info over Anne-Marie Mineur

Anne-Marie Mineur

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Femke Reudler Talsma
SP.nl/europa
Dennis de Jong
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

'Referendum over eventuele toetreding Turkije tot EU'

07-05-2009 • “Ook in de discussie over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie praat iedereen over de hoofden van de mensen heen.” Dat zei SP-lijstaanvoerder Dennis de Jong donderdagavond tijdens het Europese lijsttrekkersdebat van het programma Pauw & Witteman. “Dit Turkije kan niet worden toegelaten tot de EU. En als straks de regering denkt dat aan alle voorwaarden voor toetreding is voldaan, moet het een referendum uitschrijven zodat de bevolking zich kan uitspreken. Dan laat je zien dat je de mensen serieus neemt.”

De lijsttrekkers van alle belangrijke partijen waren uitgenodigd om de kijker duidelijk te maken waar de partijen voor staan. Minder Brussel, dat was de kern van het betoog van Dennis de Jong. En daarmee onderscheidde hij zich duidelijk van vrijwel alle andere partijen, die vanuit Brussel vooral veel goeds verwachten. “Zij miskennen het neoliberale karakter van Brussel,” zei De Jong. “De grote bedrijven hebben daar veel te veel macht, met hun 12.000 lobbyisten die daar rondlopen.”

De Jong ontkende in het debat dat er desinteresse is bij het volk, als het om Europa gaat: “Mensen hebben wel degelijk een mening over Europa. Bij het referendum in 2005 zei 61,6% van de bevolking nee tegen de Europese Grondwet. Maar in de achterkamers is een nieuw verdrag in elkaar getimmerd, dat vrijwel hetzelfde is. Alelen het volkslied en de vlag zijn eruit gehaald, maar die vlag wappert toch al overal, dus dat maakt ook weinig uit. Vervolgens kwam er geen nieuw referendum. De mensen voelen zich daarom belazerd.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/europa :: column

/europa :: video's

www.flickr.com
SP Politiek's SP Europa photoset SP Politiek's SP Europa photoset
top