www.sp.nl/europa

Homepage SPNederland en Europa

Zoeken in /europa

/europa :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Dennis de Jong

Dennis de Jong

Meer info over Anne-Marie Mineur

Anne-Marie Mineur

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Femke Reudler Talsma
SP.nl/europa
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Europafonds moet worden opgedoekt

12-01-2008 • SP-Kamerlid Harry van Bommel pleit voor opheffing van het Europafonds van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie misbruikt geld uit het fonds voor verkapte propaganda over de Europese Unie, stelt Van Bommel. Het Kamerlid reageert op het bericht in NRC Handelsblad dat EénVandaag afgelopen zomer twee programma’s over het nut van de EU uitzond, zonder te vermelden dat de producties met subsidie van het ministerie mogelijk zijn gemaakt.

Hans van BommelHet Europafonds is bedoeld om Nederlanders te informeren over de EU en om de discussie te bevorderen over de rol en de invloed van Europa in Nederland. “Het kabinet gebruikt het fonds echter om mensen een eenzijdig beeld van de EU op te dringen, een rooskleurig beeld. En dat ook nog eens op slinkse wijze, zo blijkt nu”, zegt Van Bommel.

NRC Handelsblad meldde zaterdag dat de programma’s die EénVandaag op 21 juli en 4 augustus uitzond vrijwel geheel zijn betaald uit het Europafonds. Het gaat om een bedrag van bijna 200.000 euro. Door de subsidie nergens te vermelden, schond EénVandaag de mediawet en handelde het ministerie in strijd met de richtlijnen voor de rijksoverheid, zegt de krant.

Van Bommel gaat staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken om opheldering vragen over het misbruik en zal dan ook voorstellen het fonds op te doeken. “Het Europafonds is zinloos want het is al lang duidelijk dat het kabinet de meningsvorming en discussie over Europa helemaal niet wil bevorderen. Anders had het wel ingestemd met een referendum over het Europees Verdrag. Daarmee had het een brede maatschappelijke discussie over nut en noodzaak van de EU kunnen losmaken.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/europa :: column

/europa :: video's

www.flickr.com
SP Politiek's SP Europa photoset SP Politiek's SP Europa photoset
top