www.sp.nl/europa

Homepage SPNederland en Europa

Zoeken in /europa

/europa :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Dennis de Jong

Dennis de Jong

Meer info over Anne-Marie Mineur

Anne-Marie Mineur

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Femke Reudler Talsma
SP.nl/europa
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Tijd voor een coalitie tegen zakkenvullers in Brussel

25-07-2012 • Het speelt al jaren, maar gisteren zette het Vlaamse TV-programma Terzake het allemaal nog eens op scherp: de megasalarissen in Brussel. Ieder jaar dien ik amendementen in op de begroting om zowel in het Europees Parlement als bij de andere Europese instellingen een einde te maken aan de veel te hoge salarissen en vergoedingen. Keer op keer worden die voorstellen afgewezen. Maar in tijden van crisis, waar iedereen moet bezuinigen, accepteren mensen het niet meer als Brusselse eurocraten zo goed voor zichzelf blijven zorgen. Tijd voor een grote coalitie, zodat we dit najaar, als we stemmen over de begroting voor 2013 wél spijkers met koppen kunnen slaan.

Geen gewoon mens die het begrijpt: een salaris van €18.000 netto voor een topambtenaar, Europarlementariërs die per maand netto €13.000 in hun zak steken. De VRT rekende het gisteren allemaal voor. Zie: http://tinyurl.com/cnsxluf. Zelf had ik er vorig jaar al een ingezonden stuk over geschreven, dat geenstijl.nl overnam: http://tinyurl.com/d6egnz7. Het is echt niet uit te leggen dat er in Brussel niet de minste wil bestaat om de vergoedingen aan te passen. Zelfs mijn voorstel om in ieder geval verantwoording te vragen voor de ruim €4.000 per maand die Europarlementariërs onbelast ontvangen voor kantooruitgaven, haalde het niet. Kennelijk hebben veel van mijn collega’s er baat bij om dit allemaal geheim te houden, en het verschil tussen werkelijke onkosten en de vergoeding in eigen zak te houden.

Zelf houd ik me aan de SP-norm voor Kamerleden, een kleine €2500 netto per maand. De rest gaat naar goede doelen. Daarnaast stort ik jaarlijks zo’n €30.000 terug in de kas van het parlement, het bedrag dat ik na aftrek van werkelijke kosten overhoud van de kantoorvergoeding. In de afgelopen drie jaar heb ik gelukkig een aantal collega’s leren kennen van andere politieke groepen, die het zakkenvullen ook spuugzat zijn. Direct na het zomerreces ga ik met hen rond de tafel zitten: we moeten dan gezamenlijke voorstellen opstellen voor de begroting en voor het ambtenarenstatuut dat sowieso herzien wordt. Dergelijke coalities zijn vaak succesvol. In dit geval verwacht ik echter veel weerstand van Europarlementariërs die hun eigen inkomsten belangrijker vinden dan draagvlak voor Europa. Daarom denk ik dat het nodig is via hoofdelijke stemmingen de schapen van de bokken te scheiden. Dan weten de kiezers in 2014, als er weer een nieuw Europees Parlement wordt verkozen, welke mensen vooral voor hun eigen gerief in het parlement zitten en welke Europarlementariërs wél integer zijn.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/europa :: column

/europa :: video's

www.flickr.com
SP Politiek's SP Europa photoset SP Politiek's SP Europa photoset
top