www.sp.nl/europa

Homepage SPNederland en Europa

Zoeken in /europa

/europa :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Dennis de Jong

Dennis de Jong

Meer info over Anne-Marie Mineur

Anne-Marie Mineur

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Femke Reudler Talsma
SP.nl/europa
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

SP tevreden met ommezwaai over gedragscode Europarlementariërs

28-06-2012 • Gisteravond heeft de top van het Europarlement besloten om de recente afzwakking van de gedragscode van Europarlementariërs terug te draaien. Het besluit is genomen door de conferentie van voorzitters van alle politieke groepen in het Europarlement. Daarmee is het door de SP aangevraagde debat volgende week in Straatsburg over de gedragscode van de baan. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ‘Ik ben tevreden. Hiermee is duidelijk dat het Europees Parlement de versoepeling van de gedragscode waarmee bijvoorbeeld reisjes betaald door lobbyisten niet eens aangemeld hoeven te worden, alsnog verwerpt. Europarlementariërs moeten gewoon open zijn over wie hun reisjes betaalt.’

Dennis de JongDe nieuwe gedragscode voor Europarlementariërs is vorig jaar ingesteld naar aanleiding van een omkoopschandaal in het Europees parlement. De Jong was een van de acht opstellers van de gedragscode die onder meer vastlegt dat Europarlementariërs geen cadeaus van meer dan 150 euro mogen accepteren. Enkele details van de gedragscode, zoals reisjes, moesten nog uitgewerkt worden door de quaestoren, die verantwoordelijk zijn voor het huishoudelijk reglement van het Europees parlement. De Jong: ‘Het was duidelijk dat dit old-boys netwerk niet van plan was om meer openheid te regelen. De dreiging van een debat waarin de quaestoren duidelijk in hun hemd zouden worden gezet heeft dit besluit onder druk gezet en onder druk wordt alles vloeibaar’.

Met het terugdraaien van de versoepeling van de reisregels is de discussie over de gedragscode nog lang niet ten einde. De quaestoren moeten zich nu opnieuw over het voorstel buigen. En ook andere details in de nieuwe gedragscode moeten nog verder worden uitgewerkt. De Jong: ‘De veroordeling gisteren van een door lobbyisten omgekochte Nederlandse voormalige EU-ambtenaar Karel B. kan alleen maar als aansporing dienen om een zo strak mogelijke gedragscode vast te leggen. Ik blijf er dan ook bovenop zitten totdat de gedragscode in elk detail goed geregeld is’.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/europa :: column

/europa :: video's

www.flickr.com
SP Politiek's SP Europa photoset SP Politiek's SP Europa photoset
top