www.sp.nl/europa

Homepage SPNederland en Europa

Zoeken in /europa

/europa :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Dennis de Jong

Dennis de Jong

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Alexander van Steenderen
Niels Jongerius
Femke Reudler Talsma
Machteld Velema
Ben van Gils

/europa :: agenda

  • Vrijdag 25 april Den Haag - 13:00 - 16:30 uur, Anne-Marie Mineur, kandidate voor het Europees Parlement, neemt deel aan een verkiezingsdebat georganiseerd door de Nederlandse Vrouwenraad en de Vereniging voor Vrouwenbelangen. Locatie: Het Huis van Europa, Korte Vijverberg 5/6, Den Haag.
  • Maandag 28 april Utrecht - Kandidaat voor het Europees Parlement, Erik Wesselius is te gast in poppodium EKKO en debatteert over de "macht van Europa".
  • Dinsdag 29 april Utrecht - Kandidaat voor het Europees Parlement Erik Wesselius, zal deelnemen aan het EU panel van de University College Utrecht.
  • Dinsdag 29 april Rotterdam - 20:00 - 21:30 uur, Kandidaat voor het Europees Parlement Alexander van Steenderen is te gast bij de politieke talkshow DRAAD.
SP.nl/europa
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Cosmeticabedrijven lobbyen in Brussel voor uitstel verbod dierproeven

14-06-2012 • Het lijkt erop dat het verbod om het testen van cosmetica op dieren bedreigd wordt met uitstel. SP, GroenLinks en de PvdA in het Europees Parlement hebben hier in samenwerking met Proefdiervrij opheldering over gevraagd aan de Europese Commissie omdat zij willen dat deze niet zwicht voor de druk van de cosmetische industrie. Die voert namelijk een stevige lobby op uitstel.

SP-Europarlementariër Dennis de Jong: 'Het is ongekend dat de Commissie overweegt om het verbod uit te stellen. De ruim 8000 al geteste ingrediënten bieden genoeg mogelijkheden om mooie, veilige en bovendien dierproefvrije cosmetica te maken.'

GroenLinks- Europarlementariër Bas Eickhout: 'Het testen op dieren van cosmetica is echt niet meer van deze tijd. De Europese Commissie moet haar poot stijfhouden: de cosmetische industrie kan beter haar geld steken in proefdiervrij onderzoek dan in een lobby om oogschaduw op een aap te mogen smeren.'

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies: 'Een eind aan dierproeven is een eind aan dierproeven. Dat er geen andere oplossing is, mag geen excuus meer zijn. Er moet een streep door alle laatste uitzonderingen. Innovatie op alternatieve testmethodes is hoognodig. '

Sinds 2009 is het in heel Europa verboden om (ingrediënten van) cosmetica te testen op dieren. Ook is de import van op dieren geteste cosmetica niet meer toegestaan. Wel is er is destijds een uitzondering ingesteld voor dierproeven waar nog geen alternatief voor bestond. Ook voor producten met bepaalde gezondheidseffecten, zoals die voor mensen met een zeer gevoelige huid zijn uitgezonderd van het dierproeftestverbod. Deze uitzonderingen komen volgend jaar te vervallen.

Directeur Marja Zuidgeest van Proefdiervrij licht toe ´Veel van de ingrediënten die in cosmetica worden gebruikt, worden ook in andere producten gebruikt. Hierdoor is het testen op dieren voor deze ingrediënten nog mogelijk, omdat ze onder andere wetgeving wordt uitgevoerd. Daarom is het nu belangrijk dat wij de Europese Commissie oproepen om het verbod onverkort in te voeren vanaf 2013 en onderzoek naar alternatieven te stimuleren.´

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/europa :: column

/europa :: video's

www.flickr.com
SP Politiek's SP Europa photoset SP Politiek's SP Europa photoset
top