www.sp.nl/europa

Homepage SPNederland en Europa

Zoeken in /europa

/europa :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Dennis de Jong

Dennis de Jong

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Alexander van Steenderen
Niels Jongerius
Femke Reudler Talsma
Machteld Velema
Ben van Gils

/europa :: agenda

  • Zondag 20 april Buitenhof, Nederland 1 - 12:10-13:00 uur, Dennis de Jong is te gast bij het programma Buitenhof over de Europese verkiezingen.
  • Dinsdag 22 april Dit is de Dag, Nederland 1 - 07:00 - 09:00 uur, Dennis de Jong is te zien in een reportage van Dit is de Dag over de Europese verkiezingen van 22 mei.
  • Dinsdag 22 april Den Haag - 14:00 uur, SP-Europarlementariër Dennis de Jong is aanwezig bij de lancering van de StemWijzer Europa en zal als eerste van de nieuwe StemWijzer gebruiken. Pro Demos, Hofweg 1.
  • Dinsdag 22 april Den Haag - 15:00 - 17:00 uur, Europarlementariër Dennis de Jong neemt deel aan het Europees verkiezingsdebat georganiseerd door Transport en Logistiek Nederland in Nieuwspoort, Lange Poten 10
SP.nl/europa
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Europees Parlement steunt SP, Europees onderzoeksbevel aangepast

10-05-2012 • SP-Europarlementariër Dennis de Jong is tevreden met de steun van de justitiecommissie van het Europarlement voor zijn aanpassingen op het Europees onderzoeksbevel. Hiermee worden regels afgesproken voor uitwisseling van bewijs tussen EU-lidstaten. De Jong: ‘Hoe bewijs verzameld mag worden raakt aan de principes van de rechtstaat. Gelukkig heb ik nu mijn collega’s kunnen overtuigen enkele problemen op te lossen. Zo komt er geen mogelijkheid voor lidstaten om andere landen te vragen bewijs te vergaren via riskante onderzoeksmethodes’.

Dennis de JongDe aanpassingen zijn voor de SP’er belangrijke garanties tegen verkeerd verkregen bewijs. De Jong: ‘We weten dat politie en justitie niet in alle EU-landen even goed functioneren. Het inbouwen van garanties is dan ook een noodzakelijke stap om uitlevering en vervolging op basis van dubieus verkregen bewijs te voorkomen. Met mijn voorstel is bijvoorbeeld de werkwijze die in Nederland heeft geleid tot de IRT-affaire, waarbij de politie een grote lading drugs doorliet, uitgesloten. Ook is mijn voorstel overgenomen om ook de verdediging de mogelijkheid te geven om bewijsmateriaal uit andere lidstaten te vragen. Hiermee wordt het beginsel van gelijke rechten voor justitie en de verdediging hersteld’.

Ondanks het succes blijft De SP wijzen op de problemen bij intensieve Europese justitie- en politiesamenwerking. De Jong:’ Ontzettend belangrijk is de vraag of een onderzoeksbevel wel in verhouding staat tot het vergrijp. Dit probleem zien we nu in de praktijk met het Europees Arrestatiebevel, waar Nederlanders voor kleine vergrijpen uitgeleverd worden aan lidstaten als Polen waar ze onder erbarmelijke omstandigheden worden opgesloten. Ik heb steun gekregen voor een proportionaliteitstoets die dit probleem moet voorkomen’. De Jong is blij met zijn aangenomen aanpassingen maar zal de uitwerking en de uitvoering van deze richtlijn scherp blijven volgen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/europa :: column

/europa :: video's

www.flickr.com
SP Politiek's SP Europa photoset SP Politiek's SP Europa photoset
top