www.sp.nl/europa

Homepage SPNederland en Europa

Zoeken in /europa

/europa :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Dennis de Jong

Dennis de Jong

Meer info over Anne-Marie Mineur

Anne-Marie Mineur

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Femke Reudler Talsma
SP.nl/europa

Dossier Eurocrisis

Emile Roemer en Ewout Irrgang in Athene
Emile Roemer en Ewout Irrgang bezochten Athene om met eigen ogen te zien hoe de Grieken denken over de aanpak van de schuldencrisis

De financiële en de daarop volgende economische crisis hebben grote gevolgen voor de euro. Verschillende landen, waaronder Ierland, Portugal en Griekenland kwamen in de problemen en moesten een beroep doen op het IMF en de Europese Unie voor extra leningen. Ook Italië en Spanje zijn onder steeds grotere druk komen te staan. Door eurofanaten wordt de crisis gebruikt om hun plannen voor een federaal Europa door te zetten via de instelling van een zogeheten "Europees Economisch bestuur". De SP wil een sociaal Europa van de menselijke maat.

Wie worden gered: landen of banken?

Economen en politici zijn zeer verdeeld over de vraag hoe om te gaan met huidige ontwikkelingen op de financiële markten in Europa. Moeten de schulden van Griekenland worden gesaneerd? Zo ja, hoe zou deze sanering moeten plaatsvinden, en wat zijn de gevolgen voor Nederland? En voor de euro?

De SP is duidelijk. Een land in diepe schuld geef je geen nieuwe creditcard. De SP vreest dat belastinggeld dat naar Griekenland wordt gestuurd, niet terug zal komen. Emile Roemer zei hierover: ‘Het geld dat het kabinet naar Griekenland wil sturen, maakt precies één rondje om de Akropolis, om vervolgens rechtstreeks in de kas van Duitse en Franse banken te belanden.’

Geen Europees Economisch Bestuur

Om de eurocrisis te bestrijden willen Europese Regeringsleiders zo snel mogelijk een Europees Economisch bestuur instellen. Dit bestuur is vooral gericht op bezuinigingen en heeft geen aandacht voor armoedebestrijding en de bevordering van werkgelegenheid. Als een land niet genoeg bezuinigt, kan Brussel volgens deze plannen direct ingrijpen in de afzonderlijke Europese landen. Houdt een land zich niet aan het dictaat uit Brussel, dan volgen miljardensancties.

De EU en de Regeringsleiders weigeren de veroorzakers van de crisis, de speculanten, aan te pakken. De SP wil wel Europese samenwerking om het casinokapitalisme te bestrijden. Grote veranderingen zijn hard nodig. Wij willen een sociaal Europa van de menselijke maat en niet een superstaat die de belangen van grote bedrijven dient.

Lees hier de SP voorstellen voor een actieplan tegen speculanten

Bekijk hier de reportage die de Duitse televisie maakte over de invloed van financiële lobbyisten in Brussel (in het Duits)

 

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/europa :: column

/europa :: video's

www.flickr.com
SP Politiek's SP Europa photoset SP Politiek's SP Europa photoset

Moed College
Studio SP
top