www.sp.nl/europa

Homepage SPNederland en Europa

Zoeken in /europa

/europa :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Dennis de Jong

Dennis de Jong

Meer info over Anne-Marie Mineur

Anne-Marie Mineur

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Femke Reudler Talsma
SP.nl/europa
9 APRIL 2009

Column

Harry van Bommel:

Lastig oppositie voeren

Harry van Bommel

Vorige week raakte ik onverwachts in een lastig parket. Ik moest CDA-minister Verhagen verdedigen tegen de PvdA die hem afviel over de uitbreiding van de Europese Unie. PvdA-Kamerlid Blom wilde Oekraïne en Georgië uitzicht geven op EU-lidmaatschap, maar Verhagen ziet daar helemaal niets in. Voor één keertje was ik het met Verhagen eens. De EU is al veel te snel uitgebreid en Roemenië en Bulgarije, die er recent zijn bijgekomen, waren daar helemaal niet klaar voor. Daarom heeft de SP ook tegen die uitbreiding gestemd.

Oekraïne en Georgië nu lekker maken met het EU-lidmaatschap is oliedom. Voor je het weet, zitten die landen in een toetredingstraject. Wel lastig oppositie voeren als je de regering moet gaan verdedigen.

Het is niet voor het eerst dat de sociaaldemocraten met dit soort plannen komen. L. Blom schreef eerder al een stuk in het PvdA-partijblad ‘Socialisme en Democratie’ met een pleidooi om Oekraïne en Georgië kandidaat-lid van de NAVO te maken. In Oekraïne wil de bevolking dat niet en Georgië komt net uit een oorlog. Geen fijn plan dus, tenzij je ruzie zoekt met Rusland.

Volgens mij zijn ze bij de PvdA geopolitiek de weg volledig kwijt. Ergens is het dus wel geruststellend dat de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie niet van PvdA-huize zijn. Voor je het weet zijn we weer in oorlog door politiek onbenul van die partij. Overigens gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ze niet allemaal gek zijn bij de PvdA. De internationaal secretaris schreef vlot na de NAVO-plannen van Blom op de website dat het een ‘persoonlijke’ visie was en niet die van de partij. Ik vermoed dat er binnenkort weer zo’n bericht op hun site komt.

In de aanloop naar de Europese Verkiezingen van 4 juni wordt het ons zo wel gemakkelijk gemaakt. De PvdA heeft een lijsttrekker die meer Europeaan is dan Nederlander, een staatssecretaris die de Europese Grondwet hielp schrijven en een Europa-woordvoerder die de EU zo groot wil maken dat hij vanzelf weer uiteenvalt. Volgens mij hoeven we helemaal niet op campagne, dat doen zij wel voor ons.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/europa :: column

/europa :: video's

www.flickr.com
SP Politiek's SP Europa photoset SP Politiek's SP Europa photoset

Moed College
Studio SP
top