www.sp.nl/emileroemer

Homepage SPSlash Emile Roemer

Zoeken in /emileroemer

Lees Emile

Tot hier 
en nu verder

Op Twitter
sp.nl/Emile Roemer
18 AUGUSTUS 2012

Column

Emile Roemer:

Klaar voor de start

Emile Roemer

Zo, de campagne voor de verkiezingen van 12 september kan beginnen! Zondag geven we met een heleboel SP'ers het officiële startsein, in Arnhem. Daar organiseren we een spetterend SP Open Air 2012 in het Openluchtmuseum. Ik beloof u: het wordt een fantastische dag, waar iedereen zal voelen dat het de SP menens is om een sociale uitweg uit de crisis te bewerkstelligen. Maar iedereen zal ook zien hoe positief onze achterban gestemd is. We zijn op en top klaar voor wat de belangrijkste verkiezingscampagne uit onze 40-jarige geschiedenis zal worden. En ik heb er ontzettend veel zin in.

En dan hebben we Europa. Wat een tumult als ik gewoon zeg wat we altijd al zeggen: we zijn vóór Europese samenwerking, maar we laten ons niet de wet voorschrijven door Brussel. Dat vinden de meeste mensen in ons land, maar veel politieke partijen zijn kennelijk zo gewend aan het opzitten en pootjes geven dat ze al schrikken als iemand wat steviger taal gebruikt.

Voor mij is de zaak eenvoudig: als de SP in de komende regering komt, gaan we ons best doen om de financiën van de overheid zo snel mogelijk op orde te brengen. Van grote schulden en grote tekorten wordt niemand beter. Maar we gaan niet als gekken bezuinigen. Dat is hartstikke slecht voor de economie en vooral voor de werkgelegenheid. Deze week gingen we door de grens van een half miljoen werklozen. Dat is geen cijfer, dat is een drama voor iedereen die het betreft, met hun gezinnen. Als stimulerend beleid ertoe leidt dat we in 2013 de werkloosheid aanpakken en de publieke sector – zorg, onderwijs, zekerheid – overeind houden dan is dat een goede zaak. En als dat dan niet precies binnen de Brusselse normen past, dan is dat maar zo. Mensen gaan bij mij vóór centen.

En ik geloof er niets van dat Brussel ons dan een of andere boete gaat opleggen. Dertien van de zeventien eurolanden zitten boven het drie procent tekortpercentage. Wie gaat er dan wie de maat nemen? Kom op zeg, laten we ons verstand gebruiken en ons niet dol laten maken door ooit afgesproken cijfers. Regels zijn goed, maar we moeten ze altijd in de concrete omstandigheden van het moment toepassen. Ik ben ervan overtuigd dat we daar in Europa brede steun voor krijgen. Want ook in Europa zijn de tijden aan het veranderen. En dat is maar goed ook. Willen we zinvolle samenwerking in ons deel van de wereld overeind houden, dan moeten we iedereen en elk land serieus nemen. Dat was het kenmerk van de samenwerking, ieder land gelijkwaardig behandelen. En als de SP in de regering komt, wordt het dat weer opnieuw. Dan gaan we landen die hun best doen om op een sociale manier uit de crisis te komen, niet langer beboeten maar belonen.

En ja, als SP strijden we met open vizier. Als wij de kans krijgen om mee te gaan regeren, gaat er echt iets veranderen in dit land. Precies daarom houden we verkiezingen! Na de afgelopen week is het voor mij duidelijker dan ooit. Op 12 september beslissen de kiezers: gaan we door op de liberale weg of kiezen we voor de sociale uitweg uit de crisis? Als verkiezingen ooit belangrijk waren, dan nu wel. Iedereen die ons een handje kan helpen, is heel erg welkom. Kijk op www.sp.nl wat u zou kunnen doen. Ik heb uw hulp hard nodig. We gaan het samen doen. Het worden spannende weken – want er staat veel op het spel.

Emile Roemer

Deze column als eerste ontvangen? Geef je op voor de nieuwsbrief van Emile Roemer


Moed College
Studio SP
top