www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Dossiers

Dossier Veteranenbeleid

Remi Poppe reikt Draaginsigne gewonden uit

De SP ijvert al enkele jaren voor een 'kaderwet veteranen' waarin goed beleid en duidelijkheid over de uitvoering en verantwoordelijkheden zijn opgenomen. Veel veteranen voelen zich als een vijfde wiel aan de wagen, afgedankt, bij het vuil gezet. Het verlaten van Defensie voelt vaak als een koude douche, 'bedankt voor bewezen diensten, tot zien en succes in je verdere leven'. Daarnaast kampen er veteranen met lichamelijke en psychische problemen, zoals PTSS (posttraumatisch stress syndroom). Ook hiervoor moet er nog veel geregeld worden want voor veteranen is er op dit moment nog geen goed beleid geregeld. Met name aan zorg en nazorg schort het, zodat er nog veel moet gebeuren rondom de nazorg en de behandeling van PTSS'ers. Veteranen verdienen een goede kaderwet dus die moet er komen.

De mogelijke gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van uitgezonden militairen dient meer onder de aandacht te komen. Veteranen verdienen een betere nazorg, extra respect en dank van de Nederlandse samenleving want ze hebben in verre oorden hun leven in de waagschaal gelegd.

Na lang aandringen van de SP staat het gebruik van het schoonmaakmiddel PX-10 “op de agenda” in de Tweede Kamer. Nadat de SP signalen kreeg van oud-defensiepersoneel dat ziek was geworden door het middel, kaartten we het aan in de Tweede Kamer. Er werd een onderzoek ingesteld naar gezondheidsklachten van oud-defensiepersoneel dat ziek werd door het werken met het PX-10.

PX-10 bevatte benzeen, een stof die ernstige ziekten als bloedkanker en aantasting van het centrale zenuwstelsel veroorzaakt. Het middel werd tot diep in de jaren tachtig bij defensie gebruikt, onder andere voor het schoonmaken van wapens maar ook vloeren en andere spullen omdat het dan “zo mooi blonk”. Defensie heeft erkend dat ze aansprakelijk is voor mensen die in ‘risicofuncties’ hebben gewerkt en hierdoor ziek zijn geworden. De SP is pas tevreden als er genoegdoening voor alle militairen komt, die ziek werden door het werken met PX-10.

Veteranen en ex-militairen zijn we als land veel dank verschuldigd. Ze hebben gestreden voor onze vrede maar moesten ook deelnemen aan conflicten waar Nederland buiten stond. Aandacht voor deze mensen houdt niet op wanneer ze Defensie verlaten hebben.

 

  Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
  SP Nieuws

  Laatste berichten

  GISTEREN
  IN DE MEDIA
  WOENSDAG 20 AUGUSTUS
  IN DE MEDIA
  DINSDAG 19 AUGUSTUS
  NIEUWS
  IN DE MEDIA
  MAANDAG 18 AUGUSTUS
  COLUMN
  IN DE MEDIA
  ZATERDAG 16 AUGUSTUS
  IN DE MEDIA
  VRIJDAG 15 AUGUSTUS
  NIEUWS
  OPINIE
  COLUMN
  IN DE MEDIA
  DONDERDAG 14 AUGUSTUS
  NIEUWS
  WOENSDAG 13 AUGUSTUS
  NIEUWS
  IN DE MEDIA
  DINSDAG 12 AUGUSTUS
  IN DE MEDIA
  ZATERDAG 9 AUGUSTUS
  NIEUWS

  Moed College
  Studio SP
  top