www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Dossiers

Dossier Orgaandonatie

Henk van Gerven
Henk van Gerven bij een demonstratie op 't Plein voor actief donorschap

Volgens de SP moet het huidige donorregistratiesysteem worden omgezet in een Actief Donor Register. Dit systeem gaat uit van een verplichte registratie. Bij dit systeem wordt uitgegaan van een vanzelfsprekende solidariteit, waarbij iedereen het recht heeft om zijn of haar bezwaar tegen orgaandonatie te laten registeren. Dit is hard nodig omdat er een groot tekort is aan donoren, en nabestaanden vlak na de dood van een geliefde bij twijfel veelal niet akkoord gaan met donatie van organen. Een beslissing die ook heel moeilijk is wanneer in een tijd van veel emoties moet worden genomen.

In 2005 kwam het bijna tot zo een systeem. De motie van SP-er Agnes Kant werd echter door een krappe Kamermeerderheid verworpen. In 2007 was er een nieuwe mogelijkheid, mede door inzet van de omroep BNN die met de grote Donorshow het donorsysteem opnieuw hoog op de agenda van de Tweede Kamer zette. Helaas wil minister Klink er nog steeds niet aan. Vreemd, omdat de minister hiermee een unaniem advies negeert van het college van deskundigen uit het gehele donatie-en transplantatieveld. Uit opinieonderzoek blijkt dat de meerderheid van de bevolking voor aanpassing van het systeem is.

In dit dossier een overzicht van de inzet van de SP voor een actief donorregistratiesysteem. Zie ook het standpunt waarin wordt uitgelegd hoe dit systeem zou werken.

 

  Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
  SP Nieuws

  Laatste berichten

  DONDERDAG 28 AUGUSTUS
  NIEUWS
  COLUMN
  IN DE MEDIA
  WOENSDAG 27 AUGUSTUS
  OPINIE
  IN DE MEDIA
  ZATERDAG 23 AUGUSTUS
  IN DE MEDIA
  VRIJDAG 22 AUGUSTUS
  COLUMN
  IN DE MEDIA
  DONDERDAG 21 AUGUSTUS
  IN DE MEDIA
  WOENSDAG 20 AUGUSTUS
  IN DE MEDIA
  DINSDAG 19 AUGUSTUS
  NIEUWS
  IN DE MEDIA
  MAANDAG 18 AUGUSTUS
  COLUMN
  IN DE MEDIA

  Moed College
  Studio SP
  top