www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Dossiers

Dossier Gifgascontainers

Ontgassen container
Een door Nederlandse experts uitgevoerde gassing: Netjes in beschermende kleding, best beschikbare technieken en exact afwegen van hoeveelheid gas op weegschaal.

De stroom containers die jaarlijks Nederland binnenkomen groeide afgelopen decennia gestaag. Met name uit Azië. We zitten nu op zo’n 7 miljoen containers per jaar die via Nederlandse havens hun weg in Europa vinden. Daarvan is zeker 20% met bestrijdingsmiddelen gegast. Bedoeling is om wereldwijde ziekten, insecten en andere beesten te voorkomen. De meest gebruikte bestrijdingsmiddelen, methylbromide, fosfine en 1,2 dicchloorethyleen zijn zeer giftig. Het zijn zenuwgassen die bij blootstelling zenuwstelsels van mensen aantasten. Toepassing van Methylbromide is inmiddels al overal in Europa verboden, behalve voor de gassing van export-containers. Over de import van de gassen is nog niets geregeld.

Bij onwetend en ondeskundig handelen kunnen de gassen ernstige schade toebrengen aan werknemers die de containers openen. Het zijn met name de Aziatische afzenders die voor de zekerheid overal maar gas in stoppen. Terwijl dit alleen maar moet in containers met houten voorwerpen als pallets, stuwmateriaal en verpakkingen. 70% van de containers is daardoor onnodig gegast. De afzenders willen ook zeker zijn dat ze genoeg doen en spuiten dus vele malen de benodigde hoeveelheden gas in zo’n container. Dat is dus nooit op tijd uitgedampt en leidt de afgelopen jaren bij opening van de container tot ernstige ongevallen.

Risico voor consumenten
Niet alleen de werknemers lopen risico’s. De gassen kunnen ook diep in de verscheepte producten trekken. De consument loopt dus ook gezondheidsrisico’s bij aankoop. Bekende voorbeelden uit het nieuws zijn matrassen, vibrators, kinderspeelgoed, pinda’s en cacaoboter. Die producten komen nu zonder al te veel problemen in de winkel.

Na lang aandringen eindelijk actie
Al in 1999 stelde Remi Poppe de eerste vragen aan de minister over ongevallen met gegaste containers. Sindsdien vraagt de SP met regelmaat aandacht voor het probleem. De steun in de Kamer en van de opvolgende ministers was tot voor kort niet zo groot. Helaas moet het altijd zo gaan maar pas toen enkele ernstige ongevallen via het radioprogramma ARGOS in de publiciteit kwamen kreeg de SP meer steun in de Kamer.

Er is in de zomer van 2008 de zogenaamde ‘motie Poppe Boelhouwer’ aangenomen die de minister oproept containers in de haven te controleren op gas. Indien er gas in de containers zit moeten deze ontgast worden. Kan dit niet meer zonder risico’s voor werknemer of consument, dan moet de inhoud in beslag genomen, teruggestuurd en of vernietigd worden.

Het economisch belang van de haven heeft uitvoering van de voorgestelde harde aanpak van de gifgas lang gefrustreerd. Onder grote druk van de Tweede Kamer gaat de minister van VROM nu wel maatregelen nemen. Containers onder gas worden er in de haven uitgehaald, ontgast en mogen pas het land in als ze veilig zijn. Dit zal een eerste schokgolf geven richting exporterende landen zodat ze daar in ieder geval stoppen met het verzenden van onnodig gegaste containers.

Hieronder een overzicht van SP-nieuwsberichten sinds 2007. Voor alle berichten in de media kunt u terecht in het dossier gifcontainers op www.onjo.nl

 

  Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
  SP Nieuws

  Laatste berichten

  VANDAAG
  NIEUWS
  IN DE MEDIA
  GISTEREN
  OPINIE
  IN DE MEDIA
  ZATERDAG 23 AUGUSTUS
  IN DE MEDIA
  VRIJDAG 22 AUGUSTUS
  COLUMN
  IN DE MEDIA
  DONDERDAG 21 AUGUSTUS
  IN DE MEDIA
  WOENSDAG 20 AUGUSTUS
  IN DE MEDIA
  DINSDAG 19 AUGUSTUS
  NIEUWS
  IN DE MEDIA
  MAANDAG 18 AUGUSTUS
  COLUMN
  IN DE MEDIA
  ZATERDAG 16 AUGUSTUS
  IN DE MEDIA
  VRIJDAG 15 AUGUSTUS
  NIEUWS
  OPINIE
  COLUMN
  IN DE MEDIA

  Moed College
  Studio SP
  top