www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Dossiers

Dossier AsbestAl sinds de jaren 70 strijdt de SP tegen asbest en vóór genoegdoening aan de slachtoffers van deze “stille moordenaar”. Pas 25 jaar na het bekendworden van de kankerverwekkende eigenschappen van asbest werd de verwerking van deze stof in 1993 eindelijk verboden. Daarmee zijn de gevolgen echter nog lang niet van de baan. Jaarlijks sterven circa 750 mensen aan mesothelioom, een vorm van kanker die uitsluitend door asbest veroorzaakt wordt. De slachtoffers komen in aanmerking voor een schadevergoeding van de werkgever, maar dit ging gepaard met een juridische lijdensweg waarvan de meeste slachtoffer de uitkomst niet meer mochten beleven. In het voorjaar van 1995 nam de SP met enkele weduwen van asbestslachtoffers het initiatief tot de oprichting van het Comité Asbestslachtoffers. Voornaamste doel: te komen tot een asbestfonds, waaruit de slachtoffers en hun nabestaanden op ongecompliceerde en snelle wijze genoegdoening kunnen krijgen voor het aangedane leed. Vele honderden asbestslachtoffers en nabestaanden meldden zich aan bij het comité. Samen met SP-advocaat Bob Ruers voerde dit met succes het ene proces voor genoegdoening na het andere. Dit om de ondernemers en de overheid duidelijk te maken dat ook zij beter af zouden zijn met de instelling van een asbestfonds.
Na jarenlang onderzoek en onderhandelingen met werkgevers, verzekeraars, vakbonden en het Comité Asbestslachtoffers werd in september 1998 overeenstemming bereikt: er komt een Asbestinstituut dat een einde zal maken aan de "dubbele lijdensweg". Op 26 januari 2000 is het Asbestinstituut geopend.
De SP ijvert verder voor een nationale asbestinventarisatie en het stelselmatig saneren van asbest. Nu worden vaak hals-over-kop en in paniek sloopprojecten stilgelegd omdat er “onverwacht” asbest blijkt vrij te komen. Asbesthoudend afval is ook op grote schaal gebruikt als wegverharding in de omgeving van o.a. Goor en Harderwijk. Ook hier vallen nog steeds slachtoffers door verspreiding van de dodelijke vezels in de lucht.

 

    Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
    Studio SP
    top