www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Dossiers

Dossier AmmoniaktreinOnder het motto ‘Rood sein voor de ammoniaktrein’ voert de SP actie tegen het vervoer van grote hoeveelheden ammoniak door Nederland. Een ‘ammoniaktrein’ bestaat doorgaans uit een kleine twintig wagons, die elk 50 ton ammoniak kunnen bevatten. Hoewel de kans op een ongeluk klein is, kunnen de gevolgen groot zijn.

De ammoniaktreinen rijden van Geleen naar Velsen-Noord, dwars door dichtbevolkte gebieden. Op 17 juni 2003 ontspoorde een ammoniaktrein in Halfweg, waarbij een scheur ontstond. Als toen een ammoniaklek was ontstaan, had dat in de regio honderden levens kunnen kosten. Volgens de SP is er geen noodzaak voor deze transporten en worden de bewoners langs het spoor onnodig blootgesteld aan de risico’s.

De SP probeert de mensen die rond het spoor wonen bewust te maken van de gevaren die het ammoniakvervoer met zich meebrengt. Daartoe wordt een speciale krant in een oplage van 80.000 exemplaren verspreid onder de mensen die in de buurt van het spoor wonen. Ook wordt er in de actie een inventarisatie opgemaakt in hoeverre gemeenten een rampenplan hebben klaarliggen en wat de burgemeesters er zelf van vinden.

In 2008 besluit de regering het verantwoordelijke bedrijf DSM uit te kopen. Hierdoor is het grootste gevaar geweken en de SP is dan ook zeer verheugd. Groot minpunt is dat er nog geen steeds geen permanente regels zijn om ervoor te zorgen dat de ammoniaktreinen nooit meer rijden.

 

    Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
    Studio SP
    top