www.sp.nl/defensie

Homepage SPSlash Defensie

Zoeken in /defensie

/defensie :: onze mensen

Meer info over Jasper van Dijk

Jasper van Dijk

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Karel Koster
SP.nl/defensie

/defensie :: Nieuws

'Oorlog in Afghanistan wordt steeds meer een onontwarbare knoop'

08-10-2011 Tien jaar na het begin van de oorlog in Afghanistan is het conflict alleen maar complexer en gevaarlijker geworden. Wat begon als een oorlog met één land wordt steeds meer een regionaal conflict, waarbij een duurzame oplossing steeds verder achter de horizon verdwijnt.

> Lees verder…

Eerste Kamer maant regering tot actie bij het verwijderen van kernwapens uit Europa

17-02-2011 Een meerderheid van de Eerste Kamer vindt dat de regering meer moet doen om ervoor te zorgen dat de tactische kernwapens uit Europa worden verwijderd. Een motie van PvdA en SP die de regering oproept aan te geven wat zij concreet gaat doen om ontwapening te bevorderen, kan in de senaat op een ruime meerderheid rekenen.

> Lees verder…

Emile Roemer spreekt in het Verzetsmuseum van Gouda

Roemer: 'Oorlog is niet de voortzetting van politiek, maar het totale failliet ervan'

28-09-2010 'Is er toekomst voor de vrede?' Die vraag beantwoordde SP-leider Emile Roemer gisteren in het Verzetsmuseum in Gouda. Volgens Roemer doet Nederland op dit moment weinig recht aan haar traditionele rol in het versterken van de internationale rechtsorde: 'Den Haag is nog steeds de hoofdstad van het internationaal recht, een onlosmakelijke onderdeel voor daadwerkelijke vrede. Maar van een land dat prat gaat op het versterken en verspreiden van vrede mag je dan toch verwachten dat we ook daadwerkelijk een bijdrage leveren aan die vrede. Adel verplicht, wil ik maar zeggen.'

De volledige toespraak van Emile Roemer is hieronder terug te lezen of hier te downloaden in PDF.

> Lees verder…

NAVO-plan commissie Albright kan in prullenbak

18-05-2010 Volgens SP-buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel kan het voorstel ‘NAVO 2020’ van de commissie Albright de prullenbak in. De oud-minister van Buitenlandse Zaken van de VS presenteerde gisteren in Brussel een voorstel voor het nieuwe strategisch concept van de NAVO. Van Bommel is blij dat er wordt gediscussieerd over de taken van de NAVO maar stelt vast dat met dit voorstel slechts de gegroeide NAVO-praktijk van de laatste tien jaar wordt vastgelegd. “Daarbij ligt de oorlog in Afghanistan de NAVO als een steen op de maag, maar dat wordt niet hardop gezegd. Tevens worden er geen doorbraken voorgesteld in de richting van versterking van de internationale rechtsorde in de vorm van de VN en blijft de nucleaire strategie ongewijzigd” aldus het Kamerlid.

> Lees verder…

Kox tegen Milliband: 'Na oorlog komt vrede'

17-11-2009 'Na acht jaar oorlog zonder resultaat is het nu tijd om over vrede in Afghanistan te gaan praten. Meer soldaten sturen maakt het alleen maar moeilijker deze hopeloze oorlog te stoppen'. Die boodschap had SP-senator Kox voor de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Milliband. Ze troffen elkaar tijdens de parlementaire assemblee van de NAVO in Edinburgh.

> Lees verder…

Arjan Vliegenthart in een demonstratie tegen de oorlog in Afghanistan Arjan Vliegenthart in een demonstratie tegen de oorlog in Afghanistan

'Steeds minder steun voor oorlog Afghanistan'

15-11-2009 Er is sprake van een verandering in de publieke opinie ten aanzien van de oorlog in Afghanistan. Steeds meer burgers van NAVO-lidstaten zijn ervan overtuigd dat een militaire overwinning onhaalbaar is. De roep om de soldaten terug te halen klinkt daarom steeds luider.

> Lees verder…

Kox: Regering, luister naar De Hoop Scheffer en begin nu het debat over toekomst NAVO!

15-06-2009 Nu het afscheid van Jaap de Hoop Scheffer bij de NAVO aanstaande is, moet de Nederlandse regering snel gehoor geven aan diens herhaalde dringende oproep voor een breed publiek en parlementair debat over de toekomst van de NAVO. Dat zegt SP-senator Tiny Kox, lid van de parlementaire assemblee van de NAVO.

> Lees verder…

Kox: 'Tijd dringt voor toekomst NAVO'

27-05-2009 Het debat over de toekomst van de Navo eist meer betrokkenheid van publiek en politiek. Dat zei Navo-secretaris Jaap de Hoop Scheffer in Oslo waar hij afscheid nam van de parlementaire assemblee van de alliantie. Namens de Nederlandse delegatie in Oslo complimenteerde SP-senator Tiny Kox hem met dat pleidooi maar wees er ook op dat in veel landen het debat over de toekomst van de Navo nog moet beginnen. Kox: "De tijd dringt. Volgend jaar moet er een nieuw strategisch concept zijn. Ik hoop dat de Nederlandse regering de oproep van de Hoop Scheffer nu echt serieus gaat nemen. De SP is klaar voor het debat over een nieuwe mondiale veiligheidsarchitectuur."

> Lees verder…

Opbouwmissie? Hoe lang laten we ons nog voor de gek houden?

29-03-2009 Deze week zendt de SP een televisiespot uit over de Nederlandse militaire missie in Afghanistan. Alle aanleiding voor een gesprek met buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel over het hoe en waarom van deze spot.

> Lees verder…

‘Geen verplaatsing, maar einde aan herrie lawaaibakken NAVO’

04-03-2009 SP Tweede Kamerlid Jan de Wit wil niet dat de geluidsoverlast van 160 AWACS-vluchten vanuit Limburg wordt verplaatst naar andere militaire vliegvelden zoals Gilze Rijen en Volkel. De Wit: “Als het aan het ministerie van Defensie ligt hebben straks niet alleen de inwoners van Limburg overlast, maar ook nog eens duizenden mensen elders in Nederland. De SP houdt vast aan haar eerdere voorstel. Het Nederlands luchtruim moet dicht voor deze prehistorische lawaaibakken.”

> Lees verder…

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top