www.sp.nl/defensie

Homepage SPSlash Defensie

Zoeken in /defensie

/defensie :: onze mensen

Meer info over Jasper van Dijk

Jasper van Dijk

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Karel Koster
SP.nl/defensie
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

PvdA voert schijngevecht: ook 1 toestel betekent definitieve keuze voor JSF

14-04-2009 • “De PvdA moet geen schijngevecht houden over de aanschaf van één of twee testtoestellen,” stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen. “Meedoen aan de testfase betekent gewoon een definitieve keuze voor de JSF. Ze gaan echt geen honderden miljoenen euro’s uitgeven om het toestel straks in het museum te zetten. Ze moeten niet in achterkamertjes een halve draai maken, maar de stekker eruit trekken.”

Niet alleen de SP ziet deelname aan de testfase als een definitief besluit de JSF aan te schaffen. Ook ChristenUnie-woordvoerder Joël Voordewind gaf eerder al aan: “Als je kiest voor een testtoestel heb je al een definitieve keuze gemaakt” (Parool 23 februari ’09).

Van Velzen:“Als de coalitiepartijen een besluit over de JSF over willen laten aan een nieuw kabinet, moeten ze dat ook helemaal doen, dus ook niet in de testfase stappen. Los daarvan is tot op de dag van vandaag niet bekend wat het de Nederlandse belastingbetaler gaat kosten om deze vliegtuigjes aan te schaffen. Is de PvdA nu plots voorstander van het uitdelen van blanco cheques?”

Tijdens het bezoek dat de vaste Kamercommissie van defensie aan de VS brachten gaven zowel het Pentagon als de producent Lockheed Martin aan dat de testfase alleen open staat voor een selectief genootschap van landen die de JSF aan gaan schaffen. JSF projectleider van het Pentagon generaal Heinz was daarin helder: “De vraag is of jullie een beetje zwanger willen zijn.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top