www.sp.nl/defensie

Homepage SPSlash Defensie

Zoeken in /defensie

/defensie :: onze mensen

Meer info over Jasper van Dijk

Jasper van Dijk

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Karel Koster
SP.nl/defensie
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

‘Voorkeur luchtmacht voor JSF weinig verrassend’

18-12-2008 • De uitkomst van de kandidatenvergelijking voor de vervanging van de F-16 is volgens SP-Kamerlid Krista van Velzen weinig verrassend. “De Luchtmacht heeft altijd al gepleit voor de aanschaf van de JSF, zij verdienen een prijs voor de beste marketingcampagne voor JSF-producent Lockheed Martin. Als staatssecretaris De Vries voor de JSF pleit, klinkt dat inmiddels als 'wij van wc eend adviseren wc eend’.”

JSFDe SP pleit er voor de F16 te vervangen als hij daadwerkelijk versleten is, en het aantal toestellen drastisch te verminderen. Van Velzen: “Als het toestel echt aan vervanging toe is, moet Nederland een bewezen toestel kopen dat op de markt beschikbaar is. Het geloof in de tekentafelontwerpjes heeft bij defensie bijna mythische proporties aangenomen.”

De SP wil dat Nederland zich terugtrekt uit het JSF project en verzet zich tegen aanschaf van de JSF testtoestellen. Aanschaf van de testtoestellen betekent namelijk ook aanschaf van de JSF, stelt Van Velzen. “Het is een peperduur vliegtuig waarvoor op de hele wereld geen vijand te vinden is.”

Het wachten is nu op de PvdA. Die bedong eerder enkele maanden uitstel om serieus te kunnen onderzoeken wat de beste keuze is. Krista van Velzen: “De PvdA heeft een dure verkiezingsbelofte gedaan: onder de PvdA wordt er geen JSF aangeschaft. Ze hebben nu een paar maanden de tijd om dat te regelen binnen het Kabinet. Ik hou er rekening mee dat de PvdA er ergens in die periode wel een stevige draai zal maken en alsnog voor de JSF zal kiezen. Maar hoop doet leven, dus wie weet…”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top